detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
10.03.2023 16:30
Рівень вживання української мови у в повсякденні у 2022 році зріс на 7%, – дослідження
Рівень вживання української мови у в повсякденні у 2022 році зріс на 7%, – дослідження
Частина громадян України, які вважають українську рідною мовою, у побуті спілкуються російською.

У 2022 році рівень вживання української мови серед українців у повсякденні виріс на 7% порівняно з 2021 роком. Про це свідчать результати дослідження Фонду «Демократичні Ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

У 2021 році цей показник становив 64%, а у 2022-му зріс до 71%. Водночас рівень вживання російської мови знизився майже на 10% — з 32% до 23%.

«Така динаміка є наслідком як ефекту символічної відмови, так частково і неможливістю проводити дослідження громадської думки на окупованих та прифронтових територіях Півдня та Сходу», — кажуть соціологи.  

Російська мова залишається поширеною у повсякденному спілкуванні у південному та східному макрорегіонах. 

Однак соціологи наголошують, що практика вживання мов не обмежується лише спілкуванням у родині чи з найближчими друзями. 

«Найімовірніше, значна частина тих, хто відзначили російську як переважну мову спілкування вдома, послуговуються українською у публічній сфері, при спілкуванні з українськомовним співрозмовником тощо», — додають дослідники.

Зберігається відмінність у мовній практиці жителів різних типів населених пунктів. Зокрема, у містах півдня та сходу України російська мова повсякденного спілкування досі є поширеною, але жителі селищ та сіл здебільшого українськомовні.

Також за рік зросла частка громадян, які вважають українську мову рідною – зараз таких 87%, а у 2021 році було 77%. При цьому українська мовна ідентичність переважає в усіх регіонах України.

Щодо співвідношення між мовною ідентичністю та мовною практикою — частина громадян України, які вважають українську рідною мовою, у побуті спілкуються російською. 

Особливо це поширено на півдні та сході країни, де майже 40% українців, які вважають рідною українською мовою, вдома здебільшого спілкуються російською.

Дослідження провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA з 13 до 21 грудня 2022 року включно. Опитування методом face-to-face проводилося в різних регіонах України. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Відзначимо, за даними опитування КМІС, станом на кінець 2022 року 58% українців спілкуються у повсякденні виключно або переважно українською мовою. За останні чотири роки цей показник зріс на 9%. Кількість тих, хто користується українською в інтернеті, зросла вдвічі. При цьому 80% опитаних вважають, що українська має бути основною в усіх сферах і лише 9% вважають російську мову важливою для України.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY