СБУ: Російські спецслужби збирають розвіддані в Україні під виглядом іноземних медіа

СБУ: Російські спецслужби збирають розвіддані в Україні під виглядом іноземних медіа

7 Березня 2023
2059
7 Березня 2023
17:30

СБУ: Російські спецслужби збирають розвіддані в Україні під виглядом іноземних медіа

2059
Ворог надсилає інформаційні запити нібито від працівників закордонниз ЗМІ та збирає інформацію про результати російських ракетних атак по українських містах.
СБУ: Російські спецслужби збирають розвіддані в Україні під виглядом іноземних медіа
СБУ: Російські спецслужби збирають розвіддані в Україні під виглядом іноземних медіа

Служба безпеки України викрила спроби російських спецслужб збирати розвіддані в Україні під виглядом зарубіжних ЗМІ. 

За даними СБУ, для збираннч закритих даних ворог використовує спеціалізовані інтернет-платформи та онлайн-форуми українських журналістів. Росіяни надсилають інформаційні запити нібито від працівників відомих закордонних ЗМІ, аби отримати дані для коригування повторних ракетних атак на українські об'єкти.

«У своїх повідомленнях вони звертаються до медійників та інших учасників профільних груп щодо отримання матеріалів начебто для підготовки "сюжетів" або "документальних фільмів" про війну в Україні. Насамперед ворога цікавлять відомості про результати російських ракетних ударів по українських містах, у тому числі локації "прильотів" та їхні наслідки. У разі надання відповідних медіафайлів або текстових повідомлень автори "оголошень" обіцяють "гонорар"», — попереджають у повідомленні.

Наразі Служба безпеки проводить комплексні заходи щодо притягнення винних до відповідальності.

СБУ також закликає українців бути пильними і одразу повідомляти правоохоронцям про факти підозрілих «запитів» від невідомих абонентів.

Нагадаємо, у січні Головне управління розвідки Міністерства оборони України попереджало про те, що спецслужби країни-агресора звертатимуться до українських журналістів від імені західних видань, аби отримати важливу інформацію про політичну та економічну ситуацію в Україні.

За даними ГУР, ворог має на меті зменшити військову допомогу Україні від іноземних партнерів, а також зібрати інформацію про ЗСУ та військово-промисловий комплекс нашої держави.

Також нещодавно ми повідомляли про те, що російські вебресурси масово розсилають SMS-повідомлення родинам українських військових із пропозицією заповнити анкету, яка нібито допоможе знайти полоненого на території Росії чи на окупованих нею територіях України.

Координаційний штаб рекомендує рідним і близьким українських військових ігнорувати будь-які сторонні неофіційні повідомлення, не надавати жодної особистої інформації про своїх родичів підозрілим особам, сайтам, телеграм-каналам, а також повідомляти про випадки незаконного збирання персональних даних до правоохоронних органів України.

Ілюстрація: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2059
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду