detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
07.03.2023 17:30
СБУ: Російські спецслужби збирають розвіддані в Україні під виглядом іноземних медіа
СБУ: Російські спецслужби збирають розвіддані в Україні під виглядом іноземних медіа
Ворог надсилає інформаційні запити нібито від працівників закордонниз ЗМІ та збирає інформацію про результати російських ракетних атак по українських містах.

Служба безпеки України викрила спроби російських спецслужб збирати розвіддані в Україні під виглядом зарубіжних ЗМІ. 

За даними СБУ, для збираннч закритих даних ворог використовує спеціалізовані інтернет-платформи та онлайн-форуми українських журналістів. Росіяни надсилають інформаційні запити нібито від працівників відомих закордонних ЗМІ, аби отримати дані для коригування повторних ракетних атак на українські об'єкти.

«У своїх повідомленнях вони звертаються до медійників та інших учасників профільних груп щодо отримання матеріалів начебто для підготовки "сюжетів" або "документальних фільмів" про війну в Україні. Насамперед ворога цікавлять відомості про результати російських ракетних ударів по українських містах, у тому числі локації "прильотів" та їхні наслідки. У разі надання відповідних медіафайлів або текстових повідомлень автори "оголошень" обіцяють "гонорар"», — попереджають у повідомленні.

Наразі Служба безпеки проводить комплексні заходи щодо притягнення винних до відповідальності.

СБУ також закликає українців бути пильними і одразу повідомляти правоохоронцям про факти підозрілих «запитів» від невідомих абонентів.

Нагадаємо, у січні Головне управління розвідки Міністерства оборони України попереджало про те, що спецслужби країни-агресора звертатимуться до українських журналістів від імені західних видань, аби отримати важливу інформацію про політичну та економічну ситуацію в Україні.

За даними ГУР, ворог має на меті зменшити військову допомогу Україні від іноземних партнерів, а також зібрати інформацію про ЗСУ та військово-промисловий комплекс нашої держави.

Також нещодавно ми повідомляли про те, що російські вебресурси масово розсилають SMS-повідомлення родинам українських військових із пропозицією заповнити анкету, яка нібито допоможе знайти полоненого на території Росії чи на окупованих нею територіях України.

Координаційний штаб рекомендує рідним і близьким українських військових ігнорувати будь-які сторонні неофіційні повідомлення, не надавати жодної особистої інформації про своїх родичів підозрілим особам, сайтам, телеграм-каналам, а також повідомляти про випадки незаконного збирання персональних даних до правоохоронних органів України.

Ілюстрація: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY