Журналістів Ukraїner викликають до прокуратури через збір коштів на відбудову ферми

Журналістів Ukraїner викликають до прокуратури через збір коштів на відбудову ферми

9 Грудня 2022
1664

Журналістів Ukraїner викликають до прокуратури через збір коштів на відбудову ферми

1664
Журналісти вирішили допомогти зруйнованій фермі, яку знімали у серіалі «Деокупація». Однак власниця ферми зажадала отримати кошти замість допомоги.
Журналістів Ukraїner викликають до прокуратури через збір коштів на відбудову ферми
Журналістів Ukraїner викликають до прокуратури через збір коштів на відбудову ферми

Журналісти Богдан Логвиненко та Каріна Пілюгіна – засновник та режисерка проєкту Ukraїner – отримали повістку до Харківської окружної прокуратури через спробу допомогти фермерці Любові Злобіній на Харківщині відновити зруйноване обстрілами господарство.

Про це журналіст Богдан Логвиненко повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

Харківська прокуратура викликає журналістів у зв’язку з розслідуванням провадження за статтею 201-2 ч. 2  ККУ ("Продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку").

Як пояснив Логвиненко, історію фермерки Любові з Харківщини проєкт Ukraїner розповів в одній із серій «Деокупації» – серіалу про села і міста, які були тимчасово окуповані внаслідок повномасштабного вторгнення Росії.

Її господарство зазнало значних втрат через російські обстріли, і журналісти зголосилися на прохання фермерки допомогти й зібрали майже всю суму, необхідну для відновлення господарства.

«Уже тривала підготовка до будівельних робіт, але несподівано на початку жовтня нам почали дзвонити пані Любов та її подруга з погрозами. Погрожували заявами до поліції, кіберполіції, прокуратури тощо та вимагали віддати гроші вже. Наші прохання відкликати всі звинувачення й повернутися до попереднього плану дій пані Любов з подругою відхилили», – розповів Логвиненко.

Журналіст додав, що фермерка хотіла отримати від Ukraїner готівку або ж гроші на картку і, коли цього не відбулося, перейшла до погроз.

«Ми не могли перерахувати гроші на картку, бо взяли на себе відповідальність перед спільнотою за цю історію. Тож ми вирішили гроші повернути всім, хто донатив. Технічно це було неможливо зробити автоматично в монобанку, тож ми вирішили повернути вручну всім, хто зголоситься, а решту – віддати фонду компетентної допомоги ЗСУ “Повернись живим”», – пояснює Богдан. 

Команда Ukraїner зібрала майже 2 млн грн для відновлення ферми. Частину коштів повернула благодійникам, а 1,818 млн гривень перерахувала фонду «Повернись живим». 

Нині журналісти планують публічно висвітлювати процес. За їхніми словами, якщо спершу вони пробували згладити ситуацію і не підозрювати фермерку в спробах заволодіти грошима донаторів, що робили пожертви на відбудову, а не особисто їй, то зараз, коли ці гроші на 99% (за винятком тих, хто вирішив повернути свій внесок) передано на підтримку ЗСУ, складається враження, що наміри фермерки були недоброчесними від самого початку.

«Тож, імовірно, це плюс, що спрацювали такі захисні важелі, шкода тільки, що прокуратура займатиметься завідомо безперспективною справою замість того, щоб шукати реальних злочинців, але ми пройдемо цей процес гідно й інформуватимемо в разі тиску чи неправомірних дій прокурорів, слідства чи суду», – додає журналіст.

Ферму Любові Злобіної обстріляли російські війська навесні під час окупації села Мала Рогань на Харківщині. Тоді загинуло 142 тварини, серед яких були корови, свині та барани.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко заявив, що не вбачає підстав для переслідувань і звинувачень щодо журналістів проєкту Ukraїner.

У листі до Харківської окружної прокуратури Томіленко нагадав, що проєкт Ukraїner не є благодійним фондом, і така кампанія є винятковою у його діяльності, оскільки йдеться про героїв відеопроєкту, який створила команда Ukraїner.

Нагадаємо, серіал «Деокупація» проєкту Ukraїner цього року був номінований на Шевченківську премію.

Фото: Olga Zakrevska/Folga Studio/Bogdan Logvynenko/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1664
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду