Архів Швеції опублікував у мережі документи української дипломатії 17 століття

Архів Швеції опублікував у мережі документи української дипломатії 17 століття

28 Лютого 2023
1722
28 Лютого 2023
17:01

Архів Швеції опублікував у мережі документи української дипломатії 17 століття

1722
Архів: Опубліковане листування між Козацькою державою та Шведською імперією свідчать про тогочасну боротьбу України за волю та про Україну як націю.
Архів Швеції опублікував у мережі документи української дипломатії 17 століття
Архів Швеції опублікував у мережі документи української дипломатії 17 століття

Державний архів Швеції виклав у мережу матеріали з політичної історії України, зокрема дипломатичні документи та листування між Козацькою державою та Шведською імперією 17-18 століття, а також деякі унікальні та цінні карти. Про це повідомила юристка та дослідниця шведсько-українських відносин Марина Траттнер.

Ці справи на сайті шведського архіву назвали «надзвичайно важливими документами, що стосуються України як нації та боротьби України за волю».

Наявність таких документів у шведських архівах пояснюється тим, що «Шведська імперія та український панівна еліта у 17-18 століттях налагоджували міцні дипломатичні зв'язки, формували союзи та співпрацювали у різні способи, щоб утвердити себе на міжнародній арені в періоди конфліктів та війн». Важливу роль, як зазначають в архіві, відігравали також міжнародна торгівля і судноплавство.

У цьому плані Швеція займає унікальне місце серед європейських країн, кажуть в архіві, адже українсько-шведські переговори того часу спродукували велику кількість листування та інших матеріалів, які неможливо знайти ніде інде у світі.

Опубліковані документи здебільшого стосуються періоду 1630—1730 років і торкаються також історії Польщі, Румунії, Угорщини, Туреччини, Росії та країн Балтії. Серед опублікованих документів зокрема є офіційне листування та угоди між Швецією з Козацькою державою, листи та привілеї гетьмана Пилипа Орлика та інші. Як видно з публікації на сайті архіву, більшість документів написані латиною.

В архіві також зберігаються кілька томів архіву Міністерства закордонних справ, які містять дипломатичні документи, що стосуються визнання колишніх радянських республік та їхньої автономії, а також джерела, пов'язані з боротьбою за незалежність Черкесії, Грузії, Трансільванії та інших.

Відзначимо, у 17 столітті Шведська імперія була одним з головних геополітичних партнерів для Козацької держави. Зокрема, у 1656-57 роках гетьман Богдан Хмельницький вів інтенсивні переговори про укладання військово-політичного союзу зі Швецією проти Речі Посполитої на противагу Москві. Хмельницький вважав укладений за два роки до того у Переяславі союз з Московською державою нечинним, після того як Москва підписала сепаратний мир з Варшавою, і шукав в особі Швеції нового союзника.

Однак через смерть гетьмана та зміну політичних пріоритетів Швеції угоду тоді так і не уклали. Через два роки, у 1659-му, молодий гетьман Юрій Хмельницький був змушений підписати нову Переяславську угоду, після чого Гетьманщина таки увійшла під протекторат Московії.

Вже у 1708 році гетьман Іван Мазепа уклав союз зі шведським королем Карлом ХІІ проти Московської держави в рамках Північної війни. Війська обох правителів програли Полтавську битву 1709 року московському цареві Петру І, після чого Мазепа з козаками подались в еміграцію, а Гетьманщина потрапила у сильнішу залежність від Москви.

На еміграції, після смерті Мазепи, новообраний гетьман Пилип Орлик продовжив союз зі Швецією та Туреччиною проти Росії, який утім до практичних результатів не довів. Там же у 1710 році гетьман Орлик уклав суспільний договір про права та обов’язки зі старшиною та козаками «Договори і постановлення прав і вольностей Війська Запорозького», що увійшов в історію як «Конституція Пилипа Орлика».

Оригінал Конституції також зберігається в Національному архіві Швеції у Стокгольмі. У серпні 2021 року, до 30-річчя незалежності України, оригінал пам’ятки привезли до Києва. Документ експонували протягом трьох місяців у Софійському соборі.

Фото: Державний архів Швеції
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1722
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду