Netflix після критики українців змінив твіт про «правителя Північної Росії» Ярослава Мудрого (ФОТО)

Netflix після критики українців змінив твіт про «правителя Північної Росії» Ярослава Мудрого (ФОТО)

23 Листопада 2022
3997
23 Листопада 2022
09:35

Netflix після критики українців змінив твіт про «правителя Північної Росії» Ярослава Мудрого (ФОТО)

3997
Платформа презентує у соцмережах героїв нового сезону серіалу «Вікінги». Після шквалу критики титул київського князя змінили на «правителя Київської Русі».
Netflix після критики українців змінив твіт про «правителя Північної Росії» Ярослава Мудрого (ФОТО)
Netflix після критики українців змінив твіт про «правителя Північної Росії» Ярослава Мудрого (ФОТО)

Творці серіалу «Вікінги: Вальгалла» презентували нових героїв другого сезону, який вийде на екрани на платформі Netflix у січні. Серед них знайшлося місце київському князю Ярославу Мудрому, якого творці серіалу назвали спершу «правителем Північної Росії». 

«Князь Ярослав Мудрий, войовничий правитель Північної Росії, дядько Олафа та Гаральда», — написали в офіційному твітер-акаунті серіалу.

Твіт викликав шквал критики і обговорення у соціальних мережах.

Користувачі зазначали, що Ярослав Мудрий правив у Києві тоді, коли Росії ще не існувало. 

Деякі дописувачі рекомендували Netflix розрізняти географічні поняття Рим/Румунія, Австрія/Австралія і Русь/Росія, деякі вказували на мапі, де справді розташована північ Росії, а деякі радили не прогулювати курс лекцій про Україну історика Тімоті Снайдера.

На платформі Change.org з’явилася петиція із заявою, що «така маніпуляція історією України, особливо зараз, є нераціональною, безвідповідальною та принизливою для всіх українців».

На ситуацію відреагували й у Міністерстві культури та інформаційної політики.

«Ярослав Мудрий був великим князем київським від 1019 року і до його смерті. В час, коли Росії взагалі не існувало. Київська Русь – це не Росія», – написали у твітері МКІП.

Пресслужба МКІП поінформувала LIGA.Life, що вже провели розмову з регіональним директором Netflix Алексом Лонґом, тому чекають на «виправлення цієї ситуації».

«По ситуації, що склалась з Netflix, є два висновки: по-перше, маємо ще багато роботи в освіченні міжнародної аудиторії про нашу історію; по-друге, тісні контакти з партнерами допомагають вирішити ситуації майже миттєво. Дякую Netflix, окремо регіональному директору Алексу Лонґу. Що там у самому серіалі – ще з’ясовуємо. Але сподіваюсь, що надалі таких ситуацій буде все менше», – написав міністр Олександр Ткаченко

Врешті, після бурхливої реакції українців та офіційного звернення МКІП, Netflix все ж видалив твіт, а в новому анонсі назвав Ярослава Мудрого «князем Київської Русі». 

 

Відзначимо, Ярослав Мудрий був великим князем київським і правителем Київської держави з 1019 по 1054 роки. Столиця його держави розташовувалась у Києві, а під його владою перебували території сучасних України, Білорусі та західні області Росії. До того, як зійти на київський престол, Ярослав певний час був князем у Новгороді (на заході сучасної Росії). Помер у Вишгороді поблизу Києва, похований у Софійському соборі.

За словами деяких істориків, зокрема Сергія Плохія, в часи правління Ярослава «Руссю/Руською землею» зазвичай називали не усю підвладну київським князям територію, а лише Київське, Чернігівське та Переяславське князівства, які грали провідну роль у політичному житті держави. У північних князівствах (на території теперішньої Росії) назву «Русь» на позначення своїх земель почали вживати лише у 14-15 ст., задовго після занепаду Києва. Слово «Росія» походить від грецької форми назви «Русь» і ввійшло у вжиток протягом 17 століття, поки його офіційно не затвердив у назві своєї держави Петро І, перейменувавши в 1721 році Московське царство у Російську імперію.

У сучасній англомовній історичній науці розрізняють поняття «Russia» (Росія) і «Rus» (Русь), однак на популярному рівні між двома термінами часто виникає плутанина.

Нагадаємо, платформа Netflix готує шоу з президентом України Володимиром Зеленським. Щоб узяти в нього інтерв'ю, до Києва приїхав комік Девід Леттерман.

Фото: скриншоти, Liga.Life

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3997
Читайте також
07.09.2022 10:00
Лєна Чиченіна
для «Детектора медіа»
2 914
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду