detector.media
Валерія Буняк
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
25.02.2023 16:20
Сторінками видання Ukraїner у Facebook заволоділи зловмисники. Доступ до ресурсів досі не відновили
Сторінками видання Ukraїner у Facebook заволоділи зловмисники. Доступ до ресурсів досі не відновили
Команда видання закликає не переходити за посиланнями на сторінці у Facebook, а також не перераховувати кошти. Уся достовірна інформація від імені Ukraїner з'являтиметься в інших соцмережах.

Кілька працівників з видання Ukraїner повідомили про те, що вчора, 24 лютого, усі сторінки медіа у Facebook були взламані. Засновник видання, журналіст Богдан Логвиненко попередив про можливі провокації. 

«Нас зламали, але з попередніх перевірок особистих сторінок — жодних зламів самих адмінів не відбулося. З інсайдів всередині "Мети" — імовірно зʼявились дірки у Бізнес-менеджері і операційної спроможності вирішити такі проблеми просто немає. Та навіть, якщо злам відбувся через адмінську помилку — злами сторінок вирішуються місяцями», — написав Логвиненко.

У коментарі для Детектора медіа засновник видання розповів, що доступ до ресурсів команда втратила ще 24 лютого та з того часу намагалася відновити сторінки. Утім, компанія Meta досі не відреагувала на запити. 

«Кілька людей з Facebook нам сказали, що ця проблема вирішується місяцями. Тому ми вирішили публічно заявити, що наші сторінки взламані. У цей момент почалися нові дії: зміна назв, видалення контенту тощо. До 12 наших сторінок доступ був об'єднаний на двох різних Бізнес-менеджерах. І вони обидва були взаламані. Наразі ми вже не маємо навіть модераторського доступу до цих сторінок», — повідомив він.

Логвиненко також зауважив, що кібератаки на ресурси видання відбуваються регулярно. 

«Протягом довгого часу у нас було дуже багато скарг на Instagram та Facebook-сторінках. Наш контент блокується іноді за кілька годин після публікації. Ми знаходили себе у перші місяці повномасштабної війни у російському Telegram-боті, де були заклики блокувати нашу сторінку. І лише минулого тижня ми змогли зняти обмеження в Instagram. У нас висіла нерозглянута скарга на допис з 30 березня у статусі "розглядається"», — розповів засновник Ukraїner.

За словами Логвиненка, весь військовий контент видання, зокрема, обмежується або ж блокується.  

«Це величезна проблема. Facebook був для нас одним з основних майданчиків, але зараз ми розглядаємо відмову від цієї платформи. Через те, що підтримка не працює, є ризик не лише втратити весь напрацьований соціальний капітал у цій мережі, а й бути використаними», — додає він.

Журналістка Ксенія Чикунова у дописі на своїй особистій сторінці зазначила, що під контролем невідомих осіб наразі опинилися як основна сторінка, так і акаунти всіх мовних версій.

«Якщо найближчим часом ви бачитимете дивні дописи, зміну назви сторінок тощо, — це не Ukraїner. Просимо вас не переходити за жодними посиланнями, яке можуть опублікувати на сторінках або надіслати вам в особистих повідомленнях. Не перераховуйте кошти, адже наразі Ukraїner не веде зборів», — застерігає Чикунова.

На цей час достовірними джерела інформації від імені Ukraїner залишаються сторінки в Instagram та інших соціальних мережах (Telegram, Viber та Twitter).

Фото: Olga Zakrevska/Folga Studio/Bogdan Logvynenko/Facebook

 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY