detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
15.02.2023 11:03
Пригожин визнав, що створив «фабрику тролів» у соцмережах
Пригожин визнав, що створив «фабрику тролів» у соцмережах
«Агентство інтернет-досліджень» Пригожина раніше звинувачували в антиукраїнській пропаганді у фейсбуці та втручанні у вибори в США .

Засновник «ПВК Вагнера» Євгеній Пригожин визнав, що також є засновником «Агентства інтернет-досліджень», яке називають «фабрикою тролів» і раніше звинувачували у поширенні пропаганди в соцмережах та втручанні у вибори в США. Про це пише російське незалежне видання Insider, передає «Бабель». 

«Я ніколи не був просто фінансистом «Агентства інтернет-досліджень». Я його вигадав, я його створив, я ним керував тривалий час. Створено його було для захисту російського інформаційного простору від хамської агресивної пропаганди антиросійських тез із боку Заходу», — заявив Пригожин. 

Видання пише, що раніше Пригожин позивався до ЗМІ, які називали його засновником «Агентства інтернет-досліджень». Зокрема, Пригожин подав позов про захист честі та гідності до британської газети The Guardian та головного виконавчого директора державної цифрової служби Великої Британії Тома Ріда через статтю, в якій йшлося про звʼязок між ним та «фабрикою тролів». 

Відзначимо, у США ботоферму під назвою «Агентство інтернет-досліджень» вже давніше пов’язують із бізнесменом Євгенієм Пригожиним та звинувачували у втручанні в американські вибори з 2014 року. У лютому 2021-го Федеральне бюро розслідувань США оголосило Пригожина у розшук  за підозрою у втручанні у вибори у Сполучених Штатах у 2016 році. 

У липні 2022 року Державний департамент США оголосив нагороду в $10 мільйонів за інформацію про втручання в американські вибори самого Пригожина, його «Агентства інтернет-досліджень» («фабрика тролів») і повʼязаних з ними людей та організацій. 

Крім того, у липні 2022 року компанія Meta відключила понад тисячу фальшивих акаунтів у Facebook та Instagram, які пов'язувала з «Агентством інтернет-досліджень» і з яких поширювалися численні коментарі на підтримку російського вторгнення в Україну.  

У вересні Євгеній Пригожин визнав, що він є засновником ПВК «Вагнер», хоча раніше теж це заперечував. 

Пригожин перебуває під санкціями США з 2018-го року, а з 2020-го — також Британії та Євросоюзу. У жовтні 20220го проти Пригожина запровадили санкції й в Україні.

Фото: Delfi

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY