У Польщі попереджають про кампанію дезінформації щодо українських біженців

У Польщі попереджають про кампанію дезінформації щодо українських біженців

5 Лютого 2023
2491
5 Лютого 2023
16:49

У Польщі попереджають про кампанію дезінформації щодо українських біженців

2491
Серед населення країни поширюють сфабриковані листівки про те, що польська влада начебто збирає дані українців для мобілізації.
У Польщі попереджають про кампанію дезінформації щодо українських біженців
У Польщі попереджають про кампанію дезінформації щодо українських біженців

Урядовий уповноважений з питань безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарин на пресконференції попередив, що в країні триває кампанія дезінформації, що дискредитує біженців з України. Про це написало видання Euractiv.

За словами Жарина, у Польщі вже зафіксували випадки, коли на електронні скриньки поляків надходили сфабриковані листи, а на вулицях були розлеєні прокламації та листівки. У них йшлося про те, що  Департамент міжнародних справ та міграції МВС та Управління в справах іноземців начебто мають збирати інформацію про українських біженців у Польщі.

«Зміст цих оголошень, які є явно сфабрикованими листами, полягає в тому, що польська держава збирає дані про українців, які постійно проживають у Польщі. З цього змісту випливає таке припущення, що Польща готує базу даних для майбутньої мобілізаційної акції, яка має проводитись у Польщі», — пояснив чиновник.

Подібні інфокампанії відбуваються також в Україні та Литві. Станіслав Жарин припускає, що вони можуть бути пов’язані з Росією.

«Це однозначно позиція російської сторони, яка є частиною різноманітних кампаній, розрахованих на розпалювання взаємної ворожнечі між українцями та суспільствами в країнах, де вони зараз проживають», — сказав він.

На думку політика, в Польщі відбуваються лише перші етапи більш серйозної кампанії міжнародного масштабу, яка може стосуватися кількох західних країн.

Нагадаємо, раніше уповноважений уряду Польщі з питань безпеки інформаційного простору Станіслав Жарин написав у твіттері про те, що останнім часом у країні активізувалася інформаційна кампанія з метою відбити у поляків бажання допомагати Україні.

За його словами, пропагандистський меседж зосереджений на просуванні тези, нібито українці становлять загрозу для польського суспільства.

Російська пропаганда також намагається викликати страх перед ядерною катастрофою, енергетичними кризами чи дефіцитом продовольства, обмовити країни, які підтримують Україну, та поставити під сумнів військову, фінансову та гуманітарну підтримку Україні з боку Польщі.

Фото: Sławomir Kamiński / Agencja Wyborcza.pl

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2491
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду