РПР закликає уряд повернути історію України до обов’язкових предметів для вступу до вишу

РПР закликає уряд повернути історію України до обов’язкових предметів для вступу до вишу

30 Січня 2023
1293
30 Січня 2023
10:10

РПР закликає уряд повернути історію України до обов’язкових предметів для вступу до вишу

1293
«Реанімаційний Пакет Реформ»: Вилучення обов’язкового іспиту з історії України негативно вплине на формування національної свідомості випускників, а відтак і на національну безпеку в довгостроковій перспективі.
РПР закликає уряд повернути історію України до обов’язкових предметів для вступу до вишу
РПР закликає уряд повернути історію України до обов’язкових предметів для вступу до вишу

Міністерство освіти і науки України закликали повернути історію України до переліку обов’язкових предметів національного мультипредметного тесту (НМТ). Про це йдеться в заяві коаліції «Реанімаційний Пакет Реформ», до якої входить 26 громадських організацій.

На думку коаліції, «історія України — це засадничий предмет, який формує в учнів національну пам’ять, національну свідомість, розуміння важливих історичних процесів та їхніх причинно-наслідкових зв’язків».

РПР нагадує, що повномасштабна війна розпочалася «великою псевдоісторичною лекцією президента Росії Владіміра Путіна».

«Вилучення обов’язкового іспиту з історії України під час повномасштабної війни з Росією негативно впливатиме на формування національної свідомості випускників шкіл, а відтак і на національну безпеку в довгостроковій перспективі. Вважаємо, що такий крок направлений проти українського державотворення й формування національної свідомості суспільства», — зауважують автори звернення.

РПР відзначає, що у 2021 році 18% учасників ЗНО не набрали мінімальний прохідний бал з історії України, тобто «не мали базових знань про минуле країни, незалежність та територіальну цілісність якої виборюють наші захисники та захисниці».

За проєктом порядку прийому до вишів у 2023 році, другий рік поспіль замість ЗНО вступне випробування буде проводитись у форматі національного мультипредметного тесту (НМТ).

Він складатиметься з двох обов’язкових предметів — української мови та математики. Також до нього увійде один предмет на вибір: історія України, іноземна мова (англійська, французька, німецька або іспанська мова), фізика, хімія або біологія (обирається під час реєстрації на НМТ).

Історія України, яка торік була обов’язковим предметом, потрапила до переліку предметів на вибір. Крім того, історія України втратила статус обов’язкового предмета для вступу на гуманітарні спеціальності.

Реєстрація на НМТ-2023 стартуватиме у квітні. Основна сесій відбудеться у червні, додаткова — у червні-липні. У додатковій сесії зможуть взяти участь ті абітурієнти, які з поважних причин не склали тестування під час основної сесії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1293
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду