Вилучити та знищити українські книжки: освітні заклади на окупованій Луганщині готуються до перевірок з РФ

Вилучити та знищити українські книжки: освітні заклади на окупованій Луганщині готуються до перевірок з РФ

23 Січня 2023
1848
23 Січня 2023
15:56

Вилучити та знищити українські книжки: освітні заклади на окупованій Луганщині готуються до перевірок з РФ

1848
За невчасне або недостатньо старанне винищення українських книжок керівники шкіл та інших навчальних закладів нестимуть персональну відповідальність.
Вилучити та знищити українські книжки: освітні заклади на окупованій Луганщині готуються до перевірок з РФ
Вилучити та знищити українські книжки: освітні заклади на окупованій Луганщині готуються до перевірок з РФ

Керівники освітніх закладів на території окупованої Росією Луганщині, зокрема й тих частин регіону, які росіяни окупували вже після початку повномасштабного вторгнення, отримали розпорядження вилучити з бібліотек і підготувати до знищення українські книжки. Текст розпорядження та список, що налічує понад 300 видань, отримав від власних джерел і опублікував у своєму телеграм-каналі головний редактор видання «Трибун» Олексій Артюх.  

За інформацією від джерел Артюха, на окупованій Луганщині чекають перевірку з РФ, чим і спричинена нинішня вказівка тамтешньої «влади» вилучити із бібліотечних фондів «літературу екстремістського характеру, яка відображає ідеологію українського націоналізму». Інспекторами мають стати представники відділів освіти міст, які є кураторами певних районів (Старобільский район — місто Черкеськ, Біловодський район — Новосибірськ, Сватівський район — Саратов).  

Серед книжок, що підлягають вилученню та знищенню, — не лише твори сучасних українських прозаїків, але й книжки журналістів, зокрема «Війна» Аркадія Бабченка; «Дисиденти», «Друга світова війна» та «Війна двох правд» Вахтанга Кіпіані; «Мустафа Джемілєв» Севгіль Мусаєвої; «Дзвони Майдану» Віталія Портникова; «Книга змін» Андрія Цаплієнка; «Проєкт “Україна”» Данила Яневського.

Згідно із розпорядженням, окрім видань, зазначених у списку, вилученню також підлягають:

  • видання, що стосуються теми Голодомору в Україні;
  • підручники, довідники та інші книги з історії України;
  • комікси для дітей та підлітків;
  • література, «що пропагує європейські гендерні “цінності”»;
  • публіцистичні видання, дослідницькі та моніторингові матеріали, видані після 2014 року;
  • книжки із серії «Відомі українці» та публіцистичного проєкту «Україна»;
  • художня література про події періоду новітньої історії (2014-2021 роки) на території України і Донбасу.

Джерела Артюха припускають, що на окупованих з 2014 року територіях у деяких навчальних закладах зберігали українські книжки та атрибутику, хоча звітували про знищення чи списання. «Заміняти їх нічим, оскільки окупаційна влада досі не може забезпечити учнів підручниками у достатній кількості, тому деякі уроки все ще ведуться за українськими книжками та додатковими матеріалами», — повідомляє одне з джерел Артюха. Крім цього, воно відзначає провал у викладачів та культурних працівників нової «влади» в пропагандистській роботі з учнями. Заходи пропагандистського спрямування проводяться, але учні їх сприймають як формальність і примус, а не як пропозицію привабливої ідеології. 

Наприкінці минулого року на Харківщині правоохоронці затримали колаборанта, який збирався знищувати українські книжки.

Нагадаємо, «Детектор медіа» повідомляв про те, що в Україні кількість виданих у 2022 році російськомовних книжок зменшилася на 59,3 %.

Також від початку великої війни в Україну більше не потрапляють книжки з території Росії.

Фото: Miles Bannan / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1848
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
георгій
456 дн. тому
Росіяни все-ж погано вчаться у нас - щирих українців. Якби добре навчились, то вилучили б всі до однієї книги
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду