detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
23.01.2023 15:56
Вилучити та знищити українські книжки: освітні заклади на окупованій Луганщині готуються до перевірок з РФ
Вилучити та знищити українські книжки: освітні заклади на окупованій Луганщині готуються до перевірок з РФ
За невчасне або недостатньо старанне винищення українських книжок керівники шкіл та інших навчальних закладів нестимуть персональну відповідальність.

Керівники освітніх закладів на території окупованої Росією Луганщині, зокрема й тих частин регіону, які росіяни окупували вже після початку повномасштабного вторгнення, отримали розпорядження вилучити з бібліотек і підготувати до знищення українські книжки. Текст розпорядження та список, що налічує понад 300 видань, отримав від власних джерел і опублікував у своєму телеграм-каналі головний редактор видання «Трибун» Олексій Артюх.  

За інформацією від джерел Артюха, на окупованій Луганщині чекають перевірку з РФ, чим і спричинена нинішня вказівка тамтешньої «влади» вилучити із бібліотечних фондів «літературу екстремістського характеру, яка відображає ідеологію українського націоналізму». Інспекторами мають стати представники відділів освіти міст, які є кураторами певних районів (Старобільский район — місто Черкеськ, Біловодський район — Новосибірськ, Сватівський район — Саратов).  

Серед книжок, що підлягають вилученню та знищенню, — не лише твори сучасних українських прозаїків, але й книжки журналістів, зокрема «Війна» Аркадія Бабченка; «Дисиденти», «Друга світова війна» та «Війна двох правд» Вахтанга Кіпіані; «Мустафа Джемілєв» Севгіль Мусаєвої; «Дзвони Майдану» Віталія Портникова; «Книга змін» Андрія Цаплієнка; «Проєкт “Україна”» Данила Яневського.

Згідно із розпорядженням, окрім видань, зазначених у списку, вилученню також підлягають:

Джерела Артюха припускають, що на окупованих з 2014 року територіях у деяких навчальних закладах зберігали українські книжки та атрибутику, хоча звітували про знищення чи списання. «Заміняти їх нічим, оскільки окупаційна влада досі не може забезпечити учнів підручниками у достатній кількості, тому деякі уроки все ще ведуться за українськими книжками та додатковими матеріалами», — повідомляє одне з джерел Артюха. Крім цього, воно відзначає провал у викладачів та культурних працівників нової «влади» в пропагандистській роботі з учнями. Заходи пропагандистського спрямування проводяться, але учні їх сприймають як формальність і примус, а не як пропозицію привабливої ідеології. 

Наприкінці минулого року на Харківщині правоохоронці затримали колаборанта, який збирався знищувати українські книжки.

Нагадаємо, «Детектор медіа» повідомляв про те, що в Україні кількість виданих у 2022 році російськомовних книжок зменшилася на 59,3 %.

Також від початку великої війни в Україну більше не потрапляють книжки з території Росії.

Фото: Miles Bannan / Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY