У марафоні «Єдині новини»  користуються анонімними російськими телеграм-каналами як джерелом новин, — моніторинг

У марафоні «Єдині новини» користуються анонімними російськими телеграм-каналами як джерелом новин, — моніторинг

17 Січня 2023
3089
17 Січня 2023
17:29

У марафоні «Єдині новини» користуються анонімними російськими телеграм-каналами як джерелом новин, — моніторинг

3089
Здебільшого редакції брали з російського телеграму неверифіковані відео подій.
У марафоні «Єдині новини»  користуються анонімними російськими телеграм-каналами як джерелом новин, — моніторинг
У марафоні «Єдині новини»  користуються анонімними російськими телеграм-каналами як джерелом новин, — моніторинг

Виробники «Єдиних новин» в процесі підготовки своїх ефірних блоків користуються інформацією із соцмереж і телеграм-каналів, не перевіряючи її. На таке порушення стандарту достовірності звертає увагу Ігор Куляс, автор чергового моніторингу загальнонаціонального марафону

За спостереженнями медіаексперта, подібних порушень протягом жовтня – грудня 2022-го було найбільше у блоках ICTV/СТБ (129 випадків). Загалом же у дні моніторингу таких порушень було 499. 

Результати моніторингу свідчать про те, що редакції учасників марафону у пошуках новин найчастіше використовують телеграм-канали. За підрахунками Ігоря Куляса, в ефірі «Єдиних новин» посилань на телеграм було більше, ніж на твіттер і фейсбук разом узяті. Трійка телеканалів, що найбільше використовували у своїх блоках інформацію, добуту в телеграм-каналах: ICTV/СТБ (58 посилань), «Рада» (37) і Суспільне (35).

Разом із цим нагадаємо, що через особливості телеграма він є потенційним джерелом проросійської дезінформації та пропаганди і, як пояснює у своїй лекції аналітикиня «Детектора медіа» Ксенія Ілюк, найбільш ризикованим джерелом з точки зору розповсюдження фейкової або просто неточної інформації.

У період з жовтня по грудень 2022-го Ігор Куляс зафіксував «59 посилань саме на анонімні телеграм-канали без зазначення назви і ще 29 хоч із назвою, але так само анонімних («Труха», «Украина сейчас», «Реальный Киев», «Одесса инфо», «Dnepr Operative», «its_zp» тощо)». У 14 випадках журналісти брали інформацію з анонімних російських телеграм-каналів. 

Така практика дає підстави Ігору Кулясу порушити питання якості ефіру телемарафону загалом і достовірності інформації в ньому зокрема. «Бо це означає, на моє переконання, повне нехтування редакціями золотого правила перевіряти будь-яку інформацію, перш ніж давати її в ефір на багатомільйонну аудиторію», – вважає медіаексперт.

Як вже повідомляв «Детектор медіа», у телемарафоні «Єдині новини» різко побільшало порушень професійних стандартів. 

Більш детально про те, якими телеграм-каналами користуються виробники «Єдиних новин», інформація із яких твіттер-акаунтів публічних персон найчастіше потрапляла в ефір марафону і яких ще помилок припускаються редакції, шукаючи новини у соцмережах, читайте у повному тексті підсумків

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3089
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду