detector.media
06.01.2023 08:51
У Мінську розпочався суд над правозахисниками «Вясни»
У Мінську розпочався суд над правозахисниками «Вясни»
Біляцький, Стефанович та Лабкович своєї провини не визнали.

У Мінську 5 січня почався суд над головою правозахисного центру «Вясна» Алесем Біляцьким, його заступником Валентином Стефановичем і координатором «вільних виборів» Володимиром Лабковичем. Дмитра Соловйова, який перебуває за кордоном, судять заочно. Про це повідомляє «Вясна».

Під час судового засідання правозахисники подали клопотання, щоб процес вели білоруською мовою і щоб із них зняли наручники, оскільки це принижує їхню гідність. Суддя відмовилася задовольнити перше клопотання. Сказала, що в Білорусі дві державні мови. Проте вона дозволила їм продовжувати говорити в суді білоруською. Друге клопотання правозахисників не розглянули.

Також суд не задовольнив клопотання про звільнення Алеся Біляцького з-під варти. Адвокати просили про це, бо Біляцький має серцево-судинне захворювання. Суд як причину відмови назвав те, що правозахиснику інкримінують статтю з категорії тяжких, а він може втекти за кордон.

Біляцький, Стефанович та Лабкович своєї провини не визнали.

Матеріали справи займають 283 томи по 300 сторінок. Це рекордна за обсягом політична справа в Білорусі.

Наступне засідання відбудеться 6 січня.

Алеся Беляцького, Валентина Стефановича і Володимира Лабковича тримають під вартою з 14 липня 2021 року. Звинувачують у фінансуванні антиурядових протестів та контрабанді грошей. Їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

В правозахисному центрі «Вясна» вважають звинувачення політично мотивованими, а Біляцького та інших фігурантів справи політичним в'язнями.

Цьогоріч Алесь Беляцький здобув Нобелівську премію миру. Лауреатами також стали український Центр громадянських свобод і російська правозахисна організація «Меморіал».

Фото: «БелТа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY