Заява про неприпустимість сексистської акції 5 каналу — поширення календарів із оголеними журналістками

Заява про неприпустимість сексистської акції 5 каналу — поширення календарів із оголеними журналістками

7 Грудня 2022
17560

Заява про неприпустимість сексистської акції 5 каналу — поширення календарів із оголеними журналістками

17560
Ми, представниці і представники громадських, жіночих, правозахисних і медійних організацій, категорично засуджуємо такий спосіб збору грошей на потреби армії і вважаємо цю акцію сповненою дискримінаційних і сексистських наративів.
Заява про неприпустимість сексистської акції 5 каналу — поширення календарів із оголеними журналістками
Заява про неприпустимість сексистської акції 5 каналу — поширення календарів із оголеними журналістками

6 грудня, у День Збройних сил України, 5 канал випустив календар із фотографіями оголених журналісток.  Канал назвав це акцією на підтримку армії. «Гарячий аукціон для Дня ЗСУ: журналістки 5 каналу знялися для благодійного календаря “без цензури”», — йдеться в повідомленні на сайті телеканалу.

«Саме таким чином наша військова операторка, яка весь час їздить на фронт, стала музою для пікантного календаря 5 каналу. Зізнається: це був її підступний план, бо ж хлопці на передовій таке люблять», — розповідають авторки ідеї.

Ми, представниці і представники громадських, жіночих, правозахисних і медійних організацій, категорично засуджуємо такий спосіб збору грошей на потреби армії і вважаємо цю акцію сповненою дискримінаційних і сексистських наративів.

Це нівелює роботу, яку роблять медіа і громадянське суспільство для того, аби жінок в Україні, в тому числі військовослужбовиць, не сприймали як сексуальний об’єкт. Жінки-військові самі часто стикаються з сексизмом і сексуальним насильством і вимушені боротися з цими явищами.

Ми вважаємо, що збирати гроші на потреби захисників України потрібно у спосіб, який не передбачає просування дискримінаційних і сексистських наративів щодо жінок.

Ми проти публічної об’єктивізації жінок.

Закликаємо 5 канал відмовитись від цієї акції й не поширювати цей календар.

Просимо урядову уповноважену з питань гендерної політики, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  і Комісію з журналістської етики дати оцінку законності й етичності дій 5 каналу.

Заяву підписали:

  • Христина Кіт, голова ГО «Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”»
  • Ліза Кузьменко, голова ГО «Жінки в медіа»
  • Анастасія Багаліка, координаторка Кампанії проти сексизму в медіа та політиці «Повага»
  • Оксана Павленко, засновниця та головна редакторка divoche.media
  • Наталія Лигачова, засновниця, Голова ГО «Детектор медіа»
  • Катерина Примак, співзасновниця «Жіночий Ветеранський Рух»
  • Тетяна Трощинська, головна редакторка «Громадське радіо» 
  • Анна Хаєцька, головна редакторка «Wonderzine Україна»
  • Ірина Сампан, воєнна кореспондентка, членкиня ГО «Жінки в медіа»
  • Вікторія Кобиляцька, редакторка сайту Кампанії проти сексизму в медіа та політиці "Повага"
  • Тетяна Печончик, голова Центру прав людини ZMINA
  • Людмила Янкіна, координаторка проєктів Центру прав людини ZMINA
  • Ігор Якубовський, заступник голови Центру прав людини ZMINA
  • Ольга Падірякова, головна редакторка онлайн-видання ZMINA
  • Команда експертного ресурсу «Гендер в деталях»
  • Олександра Горчинська, журналістка сайту НВ, членкиня ГО «Жінки в медіа»
  • ГО «Ла Страда-Україна»
  • Оксана Максименюк, керівниця юридичного напряму ГО «Інститут розвитку регіональної преси» (ІРРП)

Фото: 5 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17560
Читайте також
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
DIma
473 дн. тому
Ідіть нахуй, фємло.
Dapao
474 дн. тому
Копаю окопи, поважаю вибір дівчат, які саме в такий спосіб вирішили підтримати наших захисників. Їх тіло - їх вибір. І взагалі, всі в виграші... І собою красуні похизувались, і хлопців порадували, і грошей для захисту Батьківщини зібрали.
Роман
475 дн. тому
Такі аморальні вчинки руйнують суспільство та сім'ї підживлюючи похоть військовослужбовців
Роман
475 дн. тому
Такі аморальні вчинки руйнують суспільство та сім'ї підживлюючи похоть військовослужбовців
Микола Кульбака
475 дн. тому
Один мій знайомий, розповідаючи про якісь побачені ним людські дурниці, любив повторювати: "Скільки навколо довбойобів!" Ось і тут довбойоби - хоча, враховуючи нові тенденції з фемінітивами, довбойоб один, і ще чотирнадцять довбойобок і необачна пані Лігачова підписалися. Шкода, що IQ людства після тривалого зростання тепер стабільно знижується. Ото, мабуть, і є головна передумова для стрімкого поширення шкідливого небезпечного довбоєбізму. Жаль.
Rom
476 дн. тому
Журналістки з 5 каналу молодці, красуні. Вище згадані підписанти - лицеміри. Ще не вистачало щоб усякі феміністки вчили других як жити. В сексуальному плані, на етапі закохуваності і "впадання в око" і жінка і чоловік початково є об'єктом. При ближчому знайомстві вони стають суб'єктами, які вміють читати, писати, співати, складати вірші, грати на музичних інструментах і т.д. і т.п. Розкривається їхня душа. Така природа людини. А тих журналісток ніхто не заставляв. Це їх вибір. А ви, критикани, просто нудні.
Budulay
476 дн. тому
До ситуації з календарем від *5 каналу*… В одній відомій притчі лівійського філософа Kahlil Gibran із збірки пое зій The Madman є такі слова … (Отже, Людина і її Душа пішли пошукати собі місцину для ритуалу омовіння до берега моря і натрапляють на різні … персони … І ось … (вибачте, за грубий переклад)). *… І ми пішли далі, доки на тихому березі не натрапили на людину, яка збирала піну в алебастрову чашу. *Це ідеаліст – сказала моя душа. – Без сумніву, він не може бачити нашої оголеності.* І ми продовжили нашу прогулянку. Раптом ми почули радісний голос: *Це море. Це глибоке море. Це широке і могутнє море.* Коли ми підійшли ближче, ми побачили людину, яка стояла повернута до моря спиною і приклавши мушлю до вуха напружено вслухалась в її мурмотіння. І моя Душа сказала: *Підем звідсіля. Це *реаліст*, який відвернувся від цілого, яке він не спроможний зрозуміти, і захоплюється тільки її частинкою.* І ми пішли далі. І в чагарниках поміж каміння ми натрапили на людину, яка стояла зануривши голову в пісок. І я сказав моїй Душі: *Ми могли б чинити омовіння тут; вже ж певна річ він нас не може бачити.* *О ні, - відповіла моя Душа – бо він найбільш згубний з усіх попередніх. Це - пуританин.* І велика печаль охопила мою Душу і з сумом в голосі вона промовила до мене: *Покинем цей беріг, бо тут ми не знайдем затишного місця, де ми могли б здійснити ритуал омовіння… Підемо шукати Величного Моря* * * * * * Принагідно, дякую панів і панянок - *позитивно-традиційних* євнухів, за підказку, який календар цього року висітиме на стіні моєї печери. Правду, правду кажу я вам – блазеньство заразніше від ковиду.
Да, это мое имя
476 дн. тому
Я правильно понимаю, секта недотраха пытается обвинить сильных, и рискованных женщин к сексизме более того, еще указывает, что им делать? Вы не охуели? Кто вы такие, чтобы указывать, что кому делать? Девушки из пятого канала - респект, Порошенка я не люблю, но и не в этом суть...Рекомендации - погуглите, кто подписал против...я бы за миллион на их голое тело не смотрел...особенно лигачова со своей высерной помойкой детектор медиа.
Фокс
477 дн. тому
С таким подходом еще пацанов, что смотрят на такие календари, обвините в сексизме. Или на Вас не смотрят и вас єто унижает и бесит?
Оксана
477 дн. тому
Антибот :))) Куди Прямому до токсичності вівцемарафону зевлади та Г+Г зі стандартами борщового набору.
Антибот
477 дн. тому
Сергій, у вас схоже одна "зе-влада" винна, і заважають журналісткам твого любисого каналу розядягаться Серйозно? Порохоботам нема шо робить? Якшо чесно мені по цимбалах, оця заява, все ж 5 канал не такий токсичий, я гімно-прямий.
anonymous
477 дн. тому
Я правильно розумію? Феміністки. Забороняють жінкам. Використовувати своє тіло як їм завгодно? Якщо такі вумні, чого хіджаби не носите?
Стас
477 дн. тому
Заважати збору - це ще більший крінж! Оці підпісянти - просто впали в моїх очах, ганьба! Для встановлення гендерної справедливості - візьміть і зробить аналогічний календар з мужською натурою! Я не думаю що журналісток 5 каналу насильно примушували зніматися оголеними, це їх особисте, незалежне рішення! До того ж такий календар резонує з ділами по Теронліфансу, коли дівчата які ВЖЕ у порноіндустрії, реально допомогали нашим хлопцям, а їх за це засудили через недолугість наших законів у регулюванні порноіндустрії! Чомусь тоді я не чув про спільну заяву від вас. І ще один тейк. Де гендерний баланс у вашій заяві? Чому я бачу тількі одного чоловіка, і того приписаного за компанію з колегами по ZMINA.
Сергій
477 дн. тому
Ти ба, як організовано взялись і почали засуджувати сексизм журналісток 5 каналу. Каналу Порошенка, якого вони самі 4 років тому звинувачували в сексизмі при вживанні слів "Дорогенька моя", що переросло це в рух "Недорогенькі". Христину Кіт не турбував сексизм в Збройних Силах України, який процвітає 8 років. Інших поборниць жіночих прав не реагували на слова владоможців ЗЕ-влади "туристичний бренд", "корабельна сосна", "тупая овца" та інші. Це їх не бентежило. А от журналістки та ще й каналу їм ненависного Порошенка оголюються, бо мають на це повне право, та ще й ця справа піде на користь нашим ЗСУ - ату їх, ату! Ці вищевказані особи, які підписали цього листа, самі є сексистками, бо навпаки зганьбили свою жіночу стать, свої жіночі права. Ну і відповідно свою професію "журналіст", перетворивши це в медіапрост... ну ви зрозуміли.
Алексей Шевцов
477 дн. тому
ЭТО ВАС НЕ ДОЛЖНО ЕБАТЬ ЭТО ИХ ДЕЛО ЧТО ИМ ДЕЛАТЬ, НАТАЛИЯ ЛИГАЧЕВА, (при всем уважении) УБЕРИТЕ ВАШ ПОДПИСЬ ПОД ФЕМИНИСТИЧИСКИМ ГОВНОМ-БУМАЖКОЙ, ЭТО ИХ ДЕЛО МНЕ ПОНРАВИЛОСЬ ТАКОЙ СЕКСУАЛЬНЫЙ КАЛЕНДАРЬ + ЭТО ПОДЕРЖКА ЗСУ ЕСЛИ ВЫ ПРОТИВ ИЛИ ВАМ НЕ НРАВИТСЯ ТО ЭТО ВАШЕ МНЕНИЕ (Наташе Лигачеве и Редакторам Детектора) НО Я ВАС БОЛЬШЕ НЕ БУДУ ЧИТАТЬ ЕСЛИ ВЫ НЕ ПРЕКРАТИТЕ ФЕМЕНЕСТИЧИСКИЙ ПИЗДЕЦ
An1212
477 дн. тому
Відчепіться від них. Календар гарний, не опошлений, красиво та професійно зроблений. І про яке опредметнення ви ведете розмову, якщо кожна з дівчат має свою історію та бекграунд. А не рекламує своє тіло. Ви зайшли надто далеко.
Paskudne
477 дн. тому
Просто йдіть нахуй. Вам зайнятись нема чим? Картоплі начистили, пожарили з шкварочками. Багато вийшло? Сусідів пригостіть.
Den
477 дн. тому
Риторичне питання - у кого зі сторін проблеми з моральними цінностями, хто насправді показує непристойність? Вочевидь не ті, хто оголився.
Konstantin
477 дн. тому
п'ятий канал це не журналісти. нема сенсу до них звертатися.
Андрій
477 дн. тому
Нахуй йдіть. От просто нахуй. Їхнє тіло = їхнє діло.
Оксана
477 дн. тому
Давайте розкажіть мені як саме я маю себе ідентифікувати, з чим, чи з ким я маю себе ототожнювати і яким об'єктом, чи суб'єктом і чого саме, я повинна стати. Ви такі ж кляті сексистки, яких самі і засуджуєте. Це ВИКЛЮЧНО МОЄ ПРАВО визначати, що для мене припустимо, а що ні. ЦЕ ВИКЛЮЧНО МОЄ ПРАВО розпоряджатися своїм тілом. ЦЕ ВИКЛЮЧНО МОЄ ПРАВО вирішувати що робити зі своїм життям, ким бути і як жити далі. Всі ж, кому це не подобається, байдуже чи це ветерани, якісь там активістки, редакторки і решта абсолютно невідомих, неважливих і незрозумілих мені людей, можуть йти вслід за кораблем.
Сергій
477 дн. тому
Клята релігійна секта вирішує за жінок як їм розпоряджатись своїм тілом, і власне показує що сама ця секта займається ні чим іншим як пропагандою девальвації жіночої краси на догоду своїм ідеологізованим комплексам і травмам. Ви лиш показуєте штучність і фейковість власної ідеології і переконаннь, і ви ні чим не кращі за правих "моралізаторів"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду