detector.media
22.11.2022 08:59
ISW: Кремль намагається посилити контроль над інфопростором через критику військових
ISW: Кремль намагається посилити контроль над інфопростором через критику військових
Держдума готує новий законопроєкт.

Російська влада намагається посилити контроль над інформаційним простором, у якому з'являється дедалі більше критики на адресу російських військових. Вона лунає як усередині країни, так і за її межами. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Газета «Коммерсантъ» 21 листопада повідомила, що Держдума до кінця року може розглянути законопроєкт про регулювання онлайн-алгоритмів, який дозволить владі відключати їх. Це дасть змогу владі контролювати соцмережі, відеохостинги, онлайн-кінотеатри, пошукові системи, маркетплейси та інші сервіси.

Раніше у РФ вже обговорювали регулювання алгоритмів спеціально для західних соцмереж, таких як Facebook, Instagram і YouTube, через ризик «соціального конфлікту». Цей законопроєкт вимагатиме від власників усіх сайтів і платформ забезпечити уряду можливість повністю або частково блокувати конкретних користувачів, пише ISW.

«Держдума, ймовірно, розглядає цей законопроєкт, намагаючись усунути постійну перешкоду для Кремля представляти та захищати війну перед внутрішньою аудиторією, а також створювати прямі засоби протидії як внутрішнім, так і зовнішнім джерелам інакодумства в інтернеті», — вважають експерти ISW.

При цьому Федеральна служба безпеки Росії додатково вжила заходів щодо кодифікації контролю за інформаційним простором. 4 листопада вийшов наказ, який затверджує перелік видів військової та військово-технічної діяльності, надходження яких до іноземних джерел може бути використано проти безпеки Російської Федерації.

Аналітики ISW зауважують, що цей наказ слід сприймати як спробу розширити зусилля з боку ФСБ щодо заборони широкого спектра інформації про російські збройні сили. Це може призвести до більш жорсткого контролю за дискурсом серед російських блогерів та інших подібних джерел, які часто обговорюють і критикують тактичні, оперативні та стратегічні аспекти війни в Україні.

Нагадаємо, експерти ISW вважають, що в РФ зростає вплив військових блогерів, попри їхню критику того, як Кремль веде війну проти України. Аналітики наголошують, що Путін прагне задобрити відомих блогерів, щоб прихилити до себе націоналістичний електорат і запобігти їхнім ймовірним протестним настроям.

Ілюстрація: Заборона

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY