«FreeДом» припинив співпрацю з «Фабрикою новин»

«FreeДом» припинив співпрацю з «Фабрикою новин»

24 Жовтня 2022
2350
24 Жовтня 2022
13:00

«FreeДом» припинив співпрацю з «Фабрикою новин»

2350
«Мультимедійна платформа іномовлення України» стверджує, що ролики набирали багато переглядів, але дивились їх переважно українці, а це не відповідає місії іномовлення.
«FreeДом» припинив співпрацю з «Фабрикою новин»
«FreeДом» припинив співпрацю з «Фабрикою новин»

Директорка «Мультимедійної платформи іномовлення України» («МПІУ») Юлія Островська повідомила «Детектору медіа», що українське іномовлення припинило співпрацю з проєктом «Фабрика новин» після місяця публікації відео «FreeДома».

«Фабрика новин» — це нове ім’я ютуб-канала, який раніше належав каналу «Україна 24». «Детектор медіа» вже писав про цей канал, який є частиною проєкту Ростислава Буняка «Платформа».

За словами Островської, ролики набирали багато переглядів, але дивились їх переважно українці. «Тож ми припинили співпрацю, оскільки це не відповідало нашій місії», — каже директорка «МПІУ».

«Фабрика новин» отримала заборону на поширення контенту 27 вересня і з 00:00 28 вересня припинила його публікувати.

Островська каже, що в межах марафону іномовлення виходять проєкти, авторські права на які мають різні компанії, наприклад, «Настоящее время» («Радіо Свобода»). А використання частини контенту регулюється договорами «МПІУ» та інших виробників із інформагенціями чи стоками.

Надати повний список партнерів, які публікують контент «FreeДома», «МПІУ» відмовилась, бо боїться, що вони зазнають російських хакерських атак, від яких весь час потерпає сама платформа іномовлення.

Також без відповіді залишились запитання «Детектора медіа» про монетизацію контенту іномовлення в ютубі: чи отримує «МПІУ» гроші від монетизації свого контенту на ютуб-каналах інших компаній і якщо так, то скільки на цьому заробляє. Комерційний канал новин «24» також захотів поширювати контент марафону іномовлення на своєму ютуб-каналі.

За словами генерального директора медіахолдингу «Люкс» Романа Андрейка, отримав від «МПІУ» відмову. Натомість, директорка «МПІУ» Островська каже, що канал «24» «незаконно запозичував» контент іномовлення і порушив авторські права.

Детальніше про те, як канал «24» захотів поширювати контент російськомовного марафону іномовлення «FreeДом» і чому з цього нічого не вийшло, читайте у статті «Монетизація, авторські права і "розмивання фокусу": історія однієї співпраці, що не склалася».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2350
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бойко Ольга
550 дн. тому
Забагато важливих питань без відповіді . Дуже сумнівною в такому разі виглядає мета щодо споживання росіянами контенту. 5-та колона , скоріше , пропаганда для українців . Таке.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду