Юлія Банкова записала інтерв'ю з Френсісом Фукуямою: Росія має програти війну катастрофічно. Можливо, вже цієї зими

Юлія Банкова записала інтерв'ю з Френсісом Фукуямою: Росія має програти війну катастрофічно. Можливо, вже цієї зими

14 Жовтня 2022
2768
14 Жовтня 2022
10:40

Юлія Банкова записала інтерв'ю з Френсісом Фукуямою: Росія має програти війну катастрофічно. Можливо, вже цієї зими

2768
У коментарі «Детектору медіа» Юлія Банкова повідомила, що інтерв’ю з Фукуямою — це ініціатива редакції LIGA.net. Журналістка спілкувалась із відомим політологом у форматі Zoom.
Юлія Банкова записала інтерв'ю з Френсісом Фукуямою: Росія має програти війну катастрофічно. Можливо, вже цієї зими
Юлія Банкова записала інтерв'ю з Френсісом Фукуямою: Росія має програти війну катастрофічно. Можливо, вже цієї зими

Головна редакторка порталу LIGA.net Юлія Банкова поговорила з американським політологом Френсісом Фукуямою про те, чи є майбутнє в Росії, чому та коли Україна переможе та на що варто звернути увагу президенту Володимиру Зеленському після війни.

У фейсбуці Юлія Банкова виклала головні тези інтерв’ю з Фукуямою. На думку політолога, Україна може перемогти вже до кінця цієї зими, а Росія матиме шанс змінитися, тільки якщо зазнає нищівної поразки.  

  1. Росія має програти цю війну настільки очевидно і катастрофічно, щоб усі визнали, що це була велика помилка. Росіяни повинні побачити, що Путін відповідальний за одну з найбільших катастроф у російській історії, і це матиме внутрішні наслідки для Росії і може сигналізувати про кінець режиму Путіна. Якщо це станеться, і буде новий режим у Москві, можливо, це спричинить зміни у природі російської політики у тривалій перспективі. Тоді люди змогли б повернутися. Щоправда, я не сподіваюся на це у найближчому майбутньому;
  2. До Німеччини перед поразкою Гітлера ставлення було дуже схожим на те, як ми ставимося до Росії. Це була мілітаризована, експансіоністська, агресивна країна. Але після поразки у 1945 році вони зазнали великих змін, свідомість простих німців змінилася на більш толерантну, ліберальну. І це тривало з кінця війни;
  3. Якщо Росія застосує ядерну зброю, США введуть безпольотну зону над усім регіоном. Почнуть збивати російські літаки. Атакують бази, з яких запускаються ракети. Вони можуть швидко потопити більшу частину Чорноморського флоту Росії. Існують також всілякі приголомшливі удари у відповідь із використанням звичайної зброї, яку має НАТО;
  4. Про Україну після перемоги: Зеленському та чинному уряду через велику популярність може бути важко відмовитися від своїх повноважень, коли війна закінчиться. Це дуже важливо. Війна — це одне, але нормальна демократія передбачає реальну децентралізацію влади та реальні обмеження повноважень президента.

Повний текст інтерв'ю читайте за посиланням.

У коментарі «Детектору медіа» Юлія Банкова повідомила, що інтерв’ю з Фукуямою — це ініціатива редакції LIGA.net, розмова з політологом відбулась у форматі Zoom.

«Фукуяма — один із найвідоміших політологів світу. Плюс він є учасником багатьох міжнародних конференцій, на яких обговорюють війну Росії проти України, наше майбутнє, шукають рішення для боротьби з авторитаризмом та диктатурою тощо. У нас було інформаційне партнерство з EBRD: ми розповідали про їхній проєкт для бізнесу, де одним зі спікерів був Фукуяма, тож вони посприяли контакту. Але у вересні я брала участь у Forum2000 в Празі, де також зустрічалася з Фукуямою і вже тоді попросила про інтерв’ю», — повідомила Банкова.

Френсіс Фукуяма — американський політолог та директор Центру розвитку демократії та верховенства закону у Стенфордському університеті. Автор наукових праць про міжнародну політику, економічний розвиток та демократію. Автор книги «Кінець історії та остання людина» (1992 рік), яка набула широкого резонансу в ЗМІ та науковій пресі. У цій праці Фукуяма стверджує, що поширення в світі ліберальної демократії західного зразка свідчить про кінцеву точку соціокультурної еволюції людства та формування остаточної форми урядів.  Однак кінець історії, за Фукуямою, не означає кінець подієвої історії.

Скриншот відео: Aarhus Universitet/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2768
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду