detector.media
14.10.2022 10:40
Юлія Банкова записала інтерв'ю з Френсісом Фукуямою: Росія має програти війну катастрофічно. Можливо, вже цієї зими
Юлія Банкова записала інтерв'ю з Френсісом Фукуямою: Росія має програти війну катастрофічно. Можливо, вже цієї зими
У коментарі «Детектору медіа» Юлія Банкова повідомила, що інтерв’ю з Фукуямою — це ініціатива редакції LIGA.net. Журналістка спілкувалась із відомим політологом у форматі Zoom.

Головна редакторка порталу LIGA.net Юлія Банкова поговорила з американським політологом Френсісом Фукуямою про те, чи є майбутнє в Росії, чому та коли Україна переможе та на що варто звернути увагу президенту Володимиру Зеленському після війни.

У фейсбуці Юлія Банкова виклала головні тези інтерв’ю з Фукуямою. На думку політолога, Україна може перемогти вже до кінця цієї зими, а Росія матиме шанс змінитися, тільки якщо зазнає нищівної поразки.  

  1. Росія має програти цю війну настільки очевидно і катастрофічно, щоб усі визнали, що це була велика помилка. Росіяни повинні побачити, що Путін відповідальний за одну з найбільших катастроф у російській історії, і це матиме внутрішні наслідки для Росії і може сигналізувати про кінець режиму Путіна. Якщо це станеться, і буде новий режим у Москві, можливо, це спричинить зміни у природі російської політики у тривалій перспективі. Тоді люди змогли б повернутися. Щоправда, я не сподіваюся на це у найближчому майбутньому;
  2. До Німеччини перед поразкою Гітлера ставлення було дуже схожим на те, як ми ставимося до Росії. Це була мілітаризована, експансіоністська, агресивна країна. Але після поразки у 1945 році вони зазнали великих змін, свідомість простих німців змінилася на більш толерантну, ліберальну. І це тривало з кінця війни;
  3. Якщо Росія застосує ядерну зброю, США введуть безпольотну зону над усім регіоном. Почнуть збивати російські літаки. Атакують бази, з яких запускаються ракети. Вони можуть швидко потопити більшу частину Чорноморського флоту Росії. Існують також всілякі приголомшливі удари у відповідь із використанням звичайної зброї, яку має НАТО;
  4. Про Україну після перемоги: Зеленському та чинному уряду через велику популярність може бути важко відмовитися від своїх повноважень, коли війна закінчиться. Це дуже важливо. Війна — це одне, але нормальна демократія передбачає реальну децентралізацію влади та реальні обмеження повноважень президента.

Повний текст інтерв'ю читайте за посиланням.

У коментарі «Детектору медіа» Юлія Банкова повідомила, що інтерв’ю з Фукуямою — це ініціатива редакції LIGA.net, розмова з політологом відбулась у форматі Zoom.

«Фукуяма — один із найвідоміших політологів світу. Плюс він є учасником багатьох міжнародних конференцій, на яких обговорюють війну Росії проти України, наше майбутнє, шукають рішення для боротьби з авторитаризмом та диктатурою тощо. У нас було інформаційне партнерство з EBRD: ми розповідали про їхній проєкт для бізнесу, де одним зі спікерів був Фукуяма, тож вони посприяли контакту. Але у вересні я брала участь у Forum2000 в Празі, де також зустрічалася з Фукуямою і вже тоді попросила про інтерв’ю», — повідомила Банкова.

Френсіс Фукуяма — американський політолог та директор Центру розвитку демократії та верховенства закону у Стенфордському університеті. Автор наукових праць про міжнародну політику, економічний розвиток та демократію. Автор книги «Кінець історії та остання людина» (1992 рік), яка набула широкого резонансу в ЗМІ та науковій пресі. У цій праці Фукуяма стверджує, що поширення в світі ліберальної демократії західного зразка свідчить про кінцеву точку соціокультурної еволюції людства та формування остаточної форми урядів.  Однак кінець історії, за Фукуямою, не означає кінець подієвої історії.

Скриншот відео: Aarhus Universitet/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY