Завдяки «Клондайку» міжнародні ЗМІ  почали називати події на Донбасі війною – Марина Ер Горбач

Завдяки «Клондайку» міжнародні ЗМІ почали називати події на Донбасі війною – Марина Ер Горбач

9 Жовтня 2022
1511
9 Жовтня 2022
11:18

Завдяки «Клондайку» міжнародні ЗМІ почали називати події на Донбасі війною – Марина Ер Горбач

1511
Фільм було створено до початку великої війни, щоб розповісти світу про ситуацію на сході України. За словами кінорежисерки, виконати цю місію вдалося під час показів і дискусій на понад 60 кінофестивалях.
Завдяки «Клондайку» міжнародні ЗМІ  почали називати події на Донбасі війною – Марина Ер Горбач
Завдяки «Клондайку» міжнародні ЗМІ  почали називати події на Донбасі війною – Марина Ер Горбач

 Фільм «Клондайк» вже розповів про Україну на понад 60-ти кінофестивалях. Ще до початку великої війни міжнародні медійники почали змінювати своє ставлення до України, розповіла режисерка Марина Ер Горбач в інтерв’ю УНІАН.

«Ми зрозуміли, що досягнули своєї мети, коли в рецензіях міжнародні журналісти почали називати події на Донбасі війною. Говорили, що «Клондайк» – це не про внутрішній конфлікт, це фільм про війну на кордоні України і Росії. На початку 2022 року це виглядало досягненням, що через мистецтво ми змогли поборотися з цим «неймінгом», – сказзала Ер Горбач.

А на початку кіно фестивальної роботи «Клондайк» сприймали як мистецький твір, каже авторка роботи. Зокрема, на найбільшому фестивалі незалежного кіно в США, «Санденсі», у січні стрічку був відзначений за найкращу режисуру.

Для України було важливо називати речі своїми іменами, підкреслила Марина Ер Горбач:

«Я вважаю, що однією з причин масштабної війни, яка зараз відбувається в Україні, є те, що назва подій з 2014 року була визначена неправильно. Росія вела агресивну медіаполітику і просувала у світі події як внутрішній конфлікт – це й був основний «неймінг» їхньої окупації та порушення територіальної цілісності України».

Після 24-го лютого, додає кінорежисерка, питання журналістів і кінокритиків різко змінлися. «У Берліні, коли російські війська стояли на кордоні з Україною, це вже була зовсім інша прем’єра, – розповіла вона. – Я бачила, що у європейців дух перехоплювало від побаченого: вони дивляться новини і ставлять питання, чи почнеться війна? А в Україні, виявляється, війна триває з 2014 року! І багато журналістів питали мою думку, буде війна, чи не буде?».

В український кінопрокат стрічка вийде 3-го листопада.

Нагадаємо, події фільму розгортаються у липні 2014 року на Донбасі. Молоде подружжя готується стати батьками. Попри постійні сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного — евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. Тим часом у небі над ними збивають цивільний літак рейсу MH17.

Стрічку створено в копродукції з Туреччиною. Світова прем'єра відбулась в рамках програми World Cinema Dramatic Competition міжнародного кінофестивалю Sundance. Картина «Клондайк» стала першою українською ігровою стрічкою в конкурсі цього фестивалю. Фільм нагородили за режисерську роботу. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1511
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду