detector.media
09.10.2022 11:18
Завдяки «Клондайку» міжнародні ЗМІ почали називати події на Донбасі війною – Марина Ер Горбач
Завдяки «Клондайку» міжнародні ЗМІ  почали називати події на Донбасі війною – Марина Ер Горбач
Фільм було створено до початку великої війни, щоб розповісти світу про ситуацію на сході України. За словами кінорежисерки, виконати цю місію вдалося під час показів і дискусій на понад 60 кінофестивалях.

 Фільм «Клондайк» вже розповів про Україну на понад 60-ти кінофестивалях. Ще до початку великої війни міжнародні медійники почали змінювати своє ставлення до України, розповіла режисерка Марина Ер Горбач в інтерв’ю УНІАН.

«Ми зрозуміли, що досягнули своєї мети, коли в рецензіях міжнародні журналісти почали називати події на Донбасі війною. Говорили, що «Клондайк» – це не про внутрішній конфлікт, це фільм про війну на кордоні України і Росії. На початку 2022 року це виглядало досягненням, що через мистецтво ми змогли поборотися з цим «неймінгом», – сказзала Ер Горбач.

А на початку кіно фестивальної роботи «Клондайк» сприймали як мистецький твір, каже авторка роботи. Зокрема, на найбільшому фестивалі незалежного кіно в США, «Санденсі», у січні стрічку був відзначений за найкращу режисуру.

Для України було важливо називати речі своїми іменами, підкреслила Марина Ер Горбач:

«Я вважаю, що однією з причин масштабної війни, яка зараз відбувається в Україні, є те, що назва подій з 2014 року була визначена неправильно. Росія вела агресивну медіаполітику і просувала у світі події як внутрішній конфлікт – це й був основний «неймінг» їхньої окупації та порушення територіальної цілісності України».

Після 24-го лютого, додає кінорежисерка, питання журналістів і кінокритиків різко змінлися. «У Берліні, коли російські війська стояли на кордоні з Україною, це вже була зовсім інша прем’єра, – розповіла вона. – Я бачила, що у європейців дух перехоплювало від побаченого: вони дивляться новини і ставлять питання, чи почнеться війна? А в Україні, виявляється, війна триває з 2014 року! І багато журналістів питали мою думку, буде війна, чи не буде?».

В український кінопрокат стрічка вийде 3-го листопада.

Нагадаємо, події фільму розгортаються у липні 2014 року на Донбасі. Молоде подружжя готується стати батьками. Попри постійні сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного — евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. Тим часом у небі над ними збивають цивільний літак рейсу MH17.

Стрічку створено в копродукції з Туреччиною. Світова прем'єра відбулась в рамках програми World Cinema Dramatic Competition міжнародного кінофестивалю Sundance. Картина «Клондайк» стала першою українською ігровою стрічкою в конкурсі цього фестивалю. Фільм нагородили за режисерську роботу. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY