detector.media
02.10.2022 11:01
Олексій Мацука на конференції у Варшаві розповів про медійну мобілізацію під час війни
Олексій Мацука на конференції у Варшаві розповів про медійну мобілізацію під час війни
У Польщі триває Варшавська конференція з людського виміру. 30 вересня відбулася панельна дискусія «Встановлення істини та забезпечення відповідальності: роль журналістів у розкритті порушень прав людини та міжнародних злочинів під час війни».

Шеф-редактор та журналіст каналу іномовлення UATV Олексій Мацука виступив на Варшавській конференції з людського виміру. Він поділився особистим досвідом висвітлення війни та думками про роль медіа у цей період.

Як зауважив Мацука, велика війна спонукала багатьох його висловити громадянську позицію: «Гадаю, на всі ці питання є одна відповідь — мобілізація. Йдеться не про мобілізацію Кремля, а про нашу — медійну, гуманітарну та екзистенційну мобілізацію».

Як відзначив журналіст, більшість його сюжетів присвячено темі мобілізації, яку проводить Росія в тимчасового окупованих регіонах України проти волі їх мешканців.

Також Мацука бачить пріоритетом своєї роботи фіксацію воєнних злочинів Росії: «Дуже важливо зрозуміти — кількість жертв війни, які страждають усі 8 років на сході України та в Криму, а тепер і на півдні країни».

Як ідеться у виступі Олексія Мацуки, йому не раз доводилося перебувати у небезпеці на передовій. «Буквально два тижні тому на Донбасі на нас полювали дрони, коли росіяни засікли наші системи зв’язку Starlink. А агресору байдуже, хто ти: працівник медіа, журналіст, військовий чи працівник соціальної сфери», — сказав він.

Також, як розповів медіаменеджер, у повсякденній роботі команда «FreeДом» найбільше потерпає від онлайн-ботів. «Приниження, звинувачення, цькування, шантаж — усе це стало нормою для нас, журналістів, — сказав Олексій Мацука. — Сайт, платформи соцмереж телеканалу FreeДом постійно під атакою фейкових акаунтів та компаній. Зокрема і наша Facebook-платформа. І корпорація Meta (якій належить Facebook) поки що ніяк на це не реагує».

Варшавська конференція з людського виміру розпочала свою роботу 26 вересня та триватиме до 7 жовтня. Участь у ній беруть представники 57 країн, а також 11 партнерів.

Форум фокусується на правах людини та основних свободах у регіоні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Його метою є оцінка виконання зобов’язань ОБСЄ в галузі людського виміру. Учасники можуть подати свої роботи з цієї теми та порушити питання, які, на їхню думку, потребують невідкладної уваги міжнародної спільноти.

Фото: сайт UATV

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY