У Запорізькій області псевдореферендум проходить під прицілами. Люди виїжджають (відео)

У Запорізькій області псевдореферендум проходить під прицілами. Люди виїжджають (відео)

23 Вересня 2022
1640
23 Вересня 2022
19:47

У Запорізькій області псевдореферендум проходить під прицілами. Люди виїжджають (відео)

1640
Яку країну обрати, підказують російські автоматники.
У Запорізькій області псевдореферендум проходить під прицілами. Люди виїжджають (відео)
У Запорізькій області псевдореферендум проходить під прицілами. Люди виїжджають (відео)

Російські окупанти намагаються проводити фейковий референдум у Мелітополі. При цьому «волевиявлення» українців контролюють автоматники, повідомив мер міста Іван Федоров. У Бердянську, за інформацією телеграм-канала «Бердянск в оккупации», мешканці міста під час «голосування» псують бюлетені. На виїзді з тимчасово окупованих територій стоять черги автівок, повідомляють журналісти Суспільного

«З сьогоднішнього дня на тимчасово окупованих територіях розпочався псевдореферендум. О 8:00 члени виборчкомів разом з автоматниками вирушили по домівкам місцевих мешканців, — розповів Іван Федоров. — Масово фіксуються випадки, коли автоматники стукають у двері, заходять у квартири та вимагають підготувати паспорти. Наляканим місцевим мешканцям підказують, в якому місці бюлетеня правильно поставити позначку».

Також відео з «референдуму» публікують телеграм-канали

В інших містах Запорізької області, за даними Суспільного, окупанти вдаються до опитування телефоном, агітаційних листівок та шантажу. Щоб не потрапити до лав загарбників, люди масово залишають область. Як вони розповіли журналістам, російські військові нібито нікого більше не випускатимуть з окупованої території на час проведення псевдореферендуму.

Мешканці області повідомили кореспондентам Суспільного про «гуманітарну допомогу» перед референдумом, а також про погрози. Зокрема, про це говорив мешканець Василівки Єгор: «Телефонували, питали, чи будете ви брати участь у референдумі, як ви ставитесь до цього референдуму, за що ви будете голосувати і навіть проводили опитування. Більшість будуть примушувати. Кажуть, якщо ти отримав гуманітарку чи пенсію, то ти повинен обов'язково прийти на референдум».

Мешканці області не вірять, що українці проголосують за приєднання до РФ. Однак, відзначають співрозмовники Суспільного, під тиском окупанти змушуватимуть людей ставити «правильні підписи». Такої думки, зокрема, мешканка Енергодара Альона. «Таких, які за Росію, їх одиниці. Де росіяни беруть такі цифри, що Енергодар та і взагалі Запорізька, Херсонська область 80% за Росію, я не знаю, — каже жінка. — Звісно, вони ходитимуть по квартирах: один з автоматом, а інший дасть папірець цей. А якщо ти поставиш галочку проти, то що буде тоді? Люди поговорювали, що оце візьмуть тебе у чому стоїш і відправлять на підконтрольну територію України. Я думаю, якщо будуть ходити по квартирах, багато підпишуть».

Мешканці Бердянська, серед яких чимало пенсіонерів та вже знесилених людей, намагаються ігнорувати окупантів. Вони «йдуть з дому, не відчиняють двері незнайомцям або ж ставлять дві галочки в бюлетені». Втім, фальсифікацій не уникнути, припускають на телеграм-каналі «Бердянск в оккупации»: «Паспорти на псевдореферендумі навіть не запитують».

Нагадаємо, 21 вересня російський диктатор Володимир Путін заявив про початок «часткової мобілізації» в Росії, також він заявив, що Росія визнає результати «референдумів» про «приєднання» до РФ. Бойовики тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, а також колаборанти тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей нібито вирішили провести «референдуми» 23-27 вересня.

Західні лідери вже заявили, що результати фейкових «референдумів» не визнають. Зокрема, про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейкоб Салліван

Анонс «референдумів» та початок «часткової мобілізації» збіглись у часі з невдачами росіян на фронті. Армія РФ була розгромлена на Харківщині, ЗСУ продовжують контрнаступальні дії на південному напрямку. За даними Генштабу ЗСУ, станом на 23 вересня українські військові ліквідували понад 56000 окупантів.

У серпні у Бердянську російські окупаційні сили збирали паспортні дані місцевих мешканців, аби використати їх для фальсифікації результатів псевдореферендуму. Про це розповіла начальниця Приморської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області Світлана Македонська. Про таку підготовку – збір паспортних даних задля фіктивного референдуму – розповів і мер Мелітополя Іван Федоров. Заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов теж інформував про те, що тут російські окупаційні сили адаптують формат голосування, аби в них були можливості застосувати тиск і маніпуляції.

Фото з телеграм-каналу Івана Федорова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1640
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду