У Запорізькій області окупанти збирають паспортні дані для фіктивного «референдуму» – ЗМІ

У Запорізькій області окупанти збирають паспортні дані для фіктивного «референдуму» – ЗМІ

10 Серпня 2022
1116
10 Серпня 2022
18:11

У Запорізькій області окупанти збирають паспортні дані для фіктивного «референдуму» – ЗМІ

1116
Для спроб організувати фіктивне голосування росіян застосовують гуманітарну допомогу, погрози та тиск на цивільне населення.
У Запорізькій області окупанти збирають паспортні дані для фіктивного «референдуму» – ЗМІ
У Запорізькій області окупанти збирають паспортні дані для фіктивного «референдуму» – ЗМІ

У Бердянську російські окупаційні сили збирають паспортні дані місцевих мешканців, аби використати їх для фальсифікації результатів псевдореферендуму. Про це у коментарі проєкту «Радіо Свобода» «Новини Приазовʼя» розповіланачальниця Приморської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області Світлана Македонська.

Про таку підготовку – збір паспортних даних задля фіктивного референдуму – довідався і мер Мелітополя Іван Федоров.

Заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов розповів, що тут російські окупаційні сили адаптовують формат голосування, аби в них були можливості застосувати тиск і маніпуляції.

За словами Світлани Македонської, «штаби» для підготовки до «референдуму» у Бердянському районі ще не розгорнули, однак окупанти збирають паспортні дані. За даними Приморської міської військової адміністрації, на отримання російського паспорта записалися близько 800 осіб. Це люди переважно пенсійного віку.

«Окупаційна влада говорить про те, що не будуть працювати банки і люди не зможуть отримати свої пенсії, – розповіла Світлана Македонська. – Але я думаю, що це такі дії саме через підготовку до так званого «референдуму». Люди можуть фізично і не бути присутніми на референдумі. Просто використають паспортні дані, які вони незаконно отримали шляхом тиску».

Отримані персональні дані окупанти можуть «вписати як людей, які мали таке волевиявлення». «Я думаю, що це буде така махінація, маніпулювання з паспортними даними людей», – каже Македонська.

У Мелітополі, як інформує Іван Федоров, окупанти розпочали регулярні «обходи» квартир мешканців. «Сьогодні вони ще не ходять з бюлетенями, – каже мер. – Сьогодні вони проводять попередні опитування, сьогодні вони збирають по домівках запити на гуманітарну допомогу, на тюнери Т2, на сім-картки, на щось ще. Таким чином вони намагаються підвищити лояльність населення».

У Бердянському районі окупанти, імовірно, проведуть показове голосування, а сам «референдум» проходитиме під тиском російських силовиків біля під’їздів будинків. «Ними опрацьовується формат, щоб провести голосування не в класичному вигляді, а як вони робили в Росії – на капоті машини. Щоб люди голосували або у під’їзді, або десь там по домівках, щоб це був ніби обхід таки, – розповів Віктор Дудукалов . – Тобто, як я розумію, як буде виглядати «референдум», це буде 10 людей, які під камеру там із прапорцями розпишуться в отриманні бюлетеня і проголосують нібито – то, може, і все, що ми будемо бачити. Звичайно, що ці цифри і результати будуть намальовані, вірніше вони вже намальовані».

Нагадаємо, за даними СБУ та ГУР Міноборони України, російські окупанти на тимчасово захоплених територіях готують «картинку» для російських ЗМІ про успішне проведення референдумів. Для цього у Запорізькій області  відкривають «рекрутингові центри для колаборантів». 

При цьому охочих працювати у масовці для російських телеканалів небагато. Через це окупанти вимушені завозити «активістів» з території тимчасово окупованого Криму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1116
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду