У Харкові СБУ викрила пропагандиста зі «Спілки письменників ЛНР»

У Харкові СБУ викрила пропагандиста зі «Спілки письменників ЛНР»

5 Вересня 2022
2093
5 Вересня 2022
21:16

У Харкові СБУ викрила пропагандиста зі «Спілки письменників ЛНР»

2093
З кінця 2021 року чоловік мешкав у Харкові та поширював наративи на кшталт «Україна 8 років бомбила Донбас».
У Харкові СБУ викрила пропагандиста зі «Спілки письменників ЛНР»
У Харкові СБУ викрила пропагандиста зі «Спілки письменників ЛНР»

Мешканець окупованої Горлівки, який з кінця 2021 року мешкає у Харкові, поширював матеріали, які виправдовували збройну агресію РФ проти України. Про це повідомив речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

За наявною інформацією, пропагандист називає себе заступником голови «Спілки письменників ЛНР». Він поширював наративи на кшталт «Україна 8 років бомбила Донбас». Також він намагався подати російську агресію як «внутрішній громадянський конфлікт в Україні», заявляв, що «з 2014 року Україна припинила існувати як держава».

Висловлювання затриманого мають антиукраїнський характер та протиправний зміст, наголошують у Службі безпеки. Це підтверджують висновки лінгвістичного дослідження, яке провели науковці Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди.

Під час обшуку за місцем проживання у представника «Спілки письменників ЛНР» вилучили комп'ютерну техніку, засоби зв'язку із доказами протиправної діяльності, а також 70 тисяч гривень, що їх чоловік одержав із Росії як гонорар.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників). Такий злочин карається обмеженням або позбавленням волі на строк до п'яти років. 

Нагадаємо, на початку вересня кіберфахівці СБУ ліквідували дві ботоферми, які базувалися на Київщині та в Одеській області.

У серпні СБУ повідомила про підозру у державній зраді колишній очільниці львівської спілки проросійських громадських організацій та членкині забороненої в Україні партії «ОПЗЖ».

У серпні, як встановила Служба безпеки, ФСБ готувала фейкові «протести» до Дня незалежності, залучивши «журналістів Стремоусова».

Фото з фейсбук-сторінки Владислава Абдули

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2093
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду