В Україні запустили спеціалізоване видання vidbudova.online

В Україні запустили спеціалізоване видання vidbudova.online

23 Серпня 2022
1296
23 Серпня 2022
12:46

В Україні запустили спеціалізоване видання vidbudova.online

1296
Видання планує, серед іншого, висвітлювати теми архітектури та урбаністики, перезапуску бізнесу або заснування власної справи в нових умовах, психологічного відновлення українців тощо.
В Україні запустили спеціалізоване видання vidbudova.online
В Україні запустили спеціалізоване видання vidbudova.online

В Україні запустили онлайн-видання vidbudova.online, яке спеціалізуватиметься на темі економічної, інфраструктурної та ментальної відбудови країни.

Головною редакторкою стала Катерина Остряниця, яка до того розвивала спеціалізоване медіа про українську космічну галузь zirka.media.  

У коментарі «Детектору медіа» пані Катерина розповіла, що видання працює менш як тиждень і наразі перебуває у процесі реєстрації як ЗМІ. Юридично видавцем, скоріше за все, стане громадська організація «Стратегічна візія», яка ставить собі за мету сприяти економічній, інфраструктурній та ментальній відбудові України.

«Аудиторія в соціальних мережах активно реагує на різноманітні новини, плани, пропозиції щодо відбудови. Але системно цю інформацію мало хто акумулює. З іншого боку, ця інформація губиться серед загального інформаційного потоку. Так виникла ідея створення онлайн-медіа, яке було б "агрегатором" новин про відбудову, виробляло б власний контент з цієї теми та було б комунікатором між громадянами, ГО, бізнесом, владою. Значним фактором стало й те, що значна частина нашої команди має медійний досвід, тож маємо й професійний інтерес до розвитку такого медіа», — розповіла Катерина Остряниця.

За її словами, перші видатки, пов’язані зі стартом та просуванням медіа, команда видання покрила власним коштом: «Але це дуже невеликі гроші: ми вміємо економно розпоряджатися бюджетами, заощадили на розробці сайту та працюємо на волонтерських засадах».

За перший тиждень роботи медіа сторінка vidbudova.online у фейсбуці зібрала більш як 2,3 тис. підписників.

«Думаю, справа у поєднанні важливості, актуальності та позитивності, оптимістичності цієї теми. Напевно, всіх нас зігріває думка про те, якою може і має бути наша країна після війни та перемоги. Отже, сама тема є тим локомотивом, який рухатиме видання вперед», — зазначає головна редакторка.

Видання планує, серед іншого, висвітлювати теми архітектури та урбаністики, перезапуску бізнесу або заснування власної справи в нових умовах, психологічного відновлення українців тощо.

«У наших планах — більше ексклюзивів та залучення експертів-фахівців у різних галузях для кваліфікованої подачі матеріалу, а також і більше впливу на процес відбудови — щоб він був ефективним, прозорим та відповідав очікуванням українців. Що ж до форматів, то хотіли б розвивати напрямок відеоконтенту, фоторепортажів, інфографіки», — додала пані Катерина.

Наразі над наповненням сайту і його просуванням працюють троє людей. Приєднатися до команди видання запрошують журналістів, фото- та відеографів, SMM-ників тощо – проте поки що на волонтерських засадах. У майбутньому vidbudova.online планує залучати підтримку грантодавців та соціально відповідального бізнесу

Щодо видання zirka.media, яке Катерина Остряниця розвивала до того, то воно поки що стоїть на паузі. Хоча, каже головна редакторка, з урахуванням останніх новин про «космічні» покупки фонду Сергія Притули тема може знову стати актуальною для українців.

«З моменту відкриття у грудні минулого року до 24 лютого онлайн-медіа про українську космічну галузь zirka.media демонструвало дійсно потужну динаміку — у зростанні кількості читачів та підписників, інформаційних партнерствах тощо.Але з початком повномасштабного вторгнення видання фактично призупинило свою роботу.

Частково це було пов’язано з тим, що дві ключові для цього медіа людини з перших же днів війни опинилися в складних та навіть небезпечних умовах. Я кілька тижнів провела у населеному пункті на лінії зіткнення — під нечастими, але регулярними обстрілами та майже без мобільного зв’язку, не кажучи про інтернет. Мій колега майже три місяці провів в зоні окупації — і лише в травні зміг виїхати на вільну територію України. Отже, навіть фізично займатися цим медіа було б складно.

Але найголовніше, що у читачів, партнерів, потенційних рекламодавців з’явилися більш приземлені у всіх сенсах проблеми. Тож цікавість до космічної галузі впала ледь не до нуля. Але у світлі нещодавніх покупок фонду Сергія Притули маємо надії на повернення цієї теми у порядок денний.

Загалом від проєкту zirka.media я не відмовилась — тема української космічної галузі дуже надихає і має великий потенціал. Це було зрозуміло вже по перших місяцях роботи – і ми мали великі плани, які, на жаль, скасувала війна. Тому zirka.media обов’язково повернеться, а розбудова космічної галузі, сподіваюсь, стане частиною економічної відбудови країни», — розповіла Катерина Остряниця.

Раніше в Україні перезапустили медіа про здоров'я Hubz. У видання також з'явився власний ютуб-канал.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1296
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду