detector.media
23.08.2022 12:46
В Україні запустили спеціалізоване видання vidbudova.online
В Україні запустили спеціалізоване видання vidbudova.online
Видання планує, серед іншого, висвітлювати теми архітектури та урбаністики, перезапуску бізнесу або заснування власної справи в нових умовах, психологічного відновлення українців тощо.

В Україні запустили онлайн-видання vidbudova.online, яке спеціалізуватиметься на темі економічної, інфраструктурної та ментальної відбудови країни.

Головною редакторкою стала Катерина Остряниця, яка до того розвивала спеціалізоване медіа про українську космічну галузь zirka.media.  

У коментарі «Детектору медіа» пані Катерина розповіла, що видання працює менш як тиждень і наразі перебуває у процесі реєстрації як ЗМІ. Юридично видавцем, скоріше за все, стане громадська організація «Стратегічна візія», яка ставить собі за мету сприяти економічній, інфраструктурній та ментальній відбудові України.

«Аудиторія в соціальних мережах активно реагує на різноманітні новини, плани, пропозиції щодо відбудови. Але системно цю інформацію мало хто акумулює. З іншого боку, ця інформація губиться серед загального інформаційного потоку. Так виникла ідея створення онлайн-медіа, яке було б "агрегатором" новин про відбудову, виробляло б власний контент з цієї теми та було б комунікатором між громадянами, ГО, бізнесом, владою. Значним фактором стало й те, що значна частина нашої команди має медійний досвід, тож маємо й професійний інтерес до розвитку такого медіа», — розповіла Катерина Остряниця.

За її словами, перші видатки, пов’язані зі стартом та просуванням медіа, команда видання покрила власним коштом: «Але це дуже невеликі гроші: ми вміємо економно розпоряджатися бюджетами, заощадили на розробці сайту та працюємо на волонтерських засадах».

За перший тиждень роботи медіа сторінка vidbudova.online у фейсбуці зібрала більш як 2,3 тис. підписників.

«Думаю, справа у поєднанні важливості, актуальності та позитивності, оптимістичності цієї теми. Напевно, всіх нас зігріває думка про те, якою може і має бути наша країна після війни та перемоги. Отже, сама тема є тим локомотивом, який рухатиме видання вперед», — зазначає головна редакторка.

Видання планує, серед іншого, висвітлювати теми архітектури та урбаністики, перезапуску бізнесу або заснування власної справи в нових умовах, психологічного відновлення українців тощо.

«У наших планах — більше ексклюзивів та залучення експертів-фахівців у різних галузях для кваліфікованої подачі матеріалу, а також і більше впливу на процес відбудови — щоб він був ефективним, прозорим та відповідав очікуванням українців. Що ж до форматів, то хотіли б розвивати напрямок відеоконтенту, фоторепортажів, інфографіки», — додала пані Катерина.

Наразі над наповненням сайту і його просуванням працюють троє людей. Приєднатися до команди видання запрошують журналістів, фото- та відеографів, SMM-ників тощо – проте поки що на волонтерських засадах. У майбутньому vidbudova.online планує залучати підтримку грантодавців та соціально відповідального бізнесу

Щодо видання zirka.media, яке Катерина Остряниця розвивала до того, то воно поки що стоїть на паузі. Хоча, каже головна редакторка, з урахуванням останніх новин про «космічні» покупки фонду Сергія Притули тема може знову стати актуальною для українців.

«З моменту відкриття у грудні минулого року до 24 лютого онлайн-медіа про українську космічну галузь zirka.media демонструвало дійсно потужну динаміку — у зростанні кількості читачів та підписників, інформаційних партнерствах тощо.Але з початком повномасштабного вторгнення видання фактично призупинило свою роботу.

Частково це було пов’язано з тим, що дві ключові для цього медіа людини з перших же днів війни опинилися в складних та навіть небезпечних умовах. Я кілька тижнів провела у населеному пункті на лінії зіткнення — під нечастими, але регулярними обстрілами та майже без мобільного зв’язку, не кажучи про інтернет. Мій колега майже три місяці провів в зоні окупації — і лише в травні зміг виїхати на вільну територію України. Отже, навіть фізично займатися цим медіа було б складно.

Але найголовніше, що у читачів, партнерів, потенційних рекламодавців з’явилися більш приземлені у всіх сенсах проблеми. Тож цікавість до космічної галузі впала ледь не до нуля. Але у світлі нещодавніх покупок фонду Сергія Притули маємо надії на повернення цієї теми у порядок денний.

Загалом від проєкту zirka.media я не відмовилась — тема української космічної галузі дуже надихає і має великий потенціал. Це було зрозуміло вже по перших місяцях роботи – і ми мали великі плани, які, на жаль, скасувала війна. Тому zirka.media обов’язково повернеться, а розбудова космічної галузі, сподіваюсь, стане частиною економічної відбудови країни», — розповіла Катерина Остряниця.

Раніше в Україні перезапустили медіа про здоров'я Hubz. У видання також з'явився власний ютуб-канал.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY