В Україні перезапустили медіа про здоров'я HUBZ

В Україні перезапустили медіа про здоров'я HUBZ

16 Червня 2022
1648
16 Червня 2022
13:17

В Україні перезапустили медіа про здоров'я HUBZ

1648
Робота медіа базується на дотриманні принципів доказової медицини.
В Україні перезапустили медіа про здоров'я HUBZ
В Україні перезапустили медіа про здоров'я HUBZ

Українське медіа про здоров’я HUBZ в березні розпочало перезапуск. Головний редактор Ігор Тихолаз та засновниця медіа, експерт з питань громадського здоров’я Ольга Донцова розповіли «Детектору медіа» про мету перезапуску, про нові задуми, що мають допомогти аудиторії видання.

HUBZ був заснований у 2019 році, ідея створення сайту з’явилась в Ольги Донцової.  

«...У грудні 2018 року, під час жвавого обговорення з моєю командою майбутнього проекту, я отримала свою “Евріку”, точніше, придумала інфоплатформу HUBZ (похідна від HUBZDOROV). Назва легко вимовлялась і звучала дещо провокативно. Цілі були і зберігаються незмінно – давати користувачам стільки зрозумілої інформації про здоров’я та відповідний спосіб життя, скільки потребує їхня трансформація до іншої поведінкової моделі», – каже Донцова.

Ольга Донцова розповіла, вже у 2021 році була зроблена певна реновація, яка  стосувалась вебсайту та його редакційної політики. Була створена стратегія розвитку платформи, контентний об’єм. Проте 24 лютого стало шокуючим ударом, для медіа почались складні випробування: 

«24 лютого стало для всіх нас шокуючим ударом, а гаряча фаза російсько-української війни – випробуванням. Ми сконцентрувались на найважливіших та болючих темах психологічної травми, способах психологічної допомоги, підтримки дітей в родинах. Не знаю, чи зробили ми в цей час все, що могли б, але бачить бог, ми намагаємось».

Зараз HUBZ зосередився на темі психологічної пiдтримки: ПТСР, стреси та розлади, депресія. Також є ті, що пов‘язані з безсонням та думскролінгом (викликана через перегляд негативних новин). Як зазначає головний редактор, зараз люди мають проблеми з харчуванням, особливо переселенці, тому медіа допомагає й з нормалізацією приймання їжі.

За словами Ігоря Тихолаза, планується розширення теми здоров’я, хоча це більше залежить від читача.

«Очевидно, будемо розширювати з часом, але це вже залежить від читача, ми хочемо і будемо писати про те, що дійсно хвилює його, а не те, що "ми би хотіли, щоб вони почули саме це". Ні, ми йдемо від суспільного запиту на інформацію», – каже Тихолаз.

Також він додав, що інформація, яку надає медіа та буде надавати далі, базується на двох принципах: чесної незаангажованої журналістики – етиці і стандартах та на дотриманні принципів доказової медицини.

У команді медіа зараз є два журналісти: Ігор Тихолаз та Ганна Шубіна. Також є експерти, які допомагають підготувати матеріал.

«Журналістів поки двоє – я і Ганна Шубіна. Ми не лікарі і не маємо медичної освіти. Але це і не потрібно, бо ми самі не пишемо матеріали на медичну тематику, для цього є експерти. Наше завдання – комунікувати зі спеціалістами та підготувати контент. Власне, у нас є пул своїх експертів, а ще є Оля – вона лікар за фахом, тож завжди підкаже і допоможе».

Медіа HUBZ має коло незалежних авторів  це психологи, психотерапевти, психоаналітики, які пишуть Pro bono. Також є мережа постійних партнерів, яку зараз медіа тільки почало розвивати. На сайті вже можна знайти їхній контент: «Коло сім’ї», команда Психологічної підтримки, проект «Розкажи мені» та інші.

Інвестування відбувається із власних заощаджень, зараз медіа перебуває в пошуках благодійників.

Коментуючи стратегію розвитку HUBZ Ігор Тихолаз зазначив, що медіа має стати мультимедійною екосистемою, яка надаватиме різним аудиторіям інформацію про здоров’я людини.

«Екосистема нашого медіа складатиметься зі стрічки новин, журналістських та авторських матеріалів (репортажі, аналітика, інтерв’ю, блоги тощо), подкастів, відеоканалу, спеціальних проектів та освітніх ініціатив, а також спільнот HUBZ  в соціальних мережах. В центрі нашої уваги – здоров’я людини. Це основа стабільного розвитку будь-якого суспільства. Ми говоримо тільки про важливе і значуще. Без хайпу та клікбейту, набридливої реклами та популізму».

У липні hubz.com.ua стане hubz.ua, з'явиться перший контент мультимедійного формату: відео, подкасти, онлайн заходи та інші задуми, які поки не оголошуються.

«Розуміємо, що буде важко. Вже важко, а буде ще важче, але воно того варте! Ця ніша в українському медійному середовищі фактично пуста. Принаймні, у тому форматі, який ми запустили і реалізуємо. Є купа локальних невеликих і направлених на вузькі цілі проектів, а такого медіа про здоров'я, яке було би цікаве широкому загалу, – його фактично нема. Тому є шанси цю нішу зайняти і зробити якісне і направду здорове медіа», – резюмував Ігор Тихолаз.

Нагадаємо, у травні в Україні запустили нове медіа «Ґрунт», видання засноване на базі телеграм-каналу «Україна Оперативно». 

У червні партнер медіаконсалтингової компанії Jnomics Media Гайгисиз Гелдієв та керівниця киргизького Kaktus.media Діна Маслова оголосили про запуск російськомовного проєкту «Дрон Медіа», який пояснюватиме актуальні події України, Білорусі, Росії, країн Центральної Азії та Кавказу.

Ілюстрація: HUBZ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1648
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду