СБУ заявила про затримання агента РФ, який збирав дані для обстрілів Одеської області

СБУ заявила про затримання агента РФ, який збирав дані для обстрілів Одеської області

15 Серпня 2022
951
15 Серпня 2022
12:00

СБУ заявила про затримання агента РФ, який збирав дані для обстрілів Одеської області

951
СБУ: Окупанти використовували цю інформацію для планування «роботи» диверсійних груп, масованих і прицільних ракетних обстрілів.
СБУ заявила про затримання агента РФ, який збирав дані для обстрілів Одеської області
СБУ заявила про затримання агента РФ, який збирав дані для обстрілів Одеської області

Служба безпеки України повідомила про затримання агента спецслужб Росії, який збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ і nероборони, функціонування резервних аеродромів і військових полігонів на півдні Одеської області.

Як повідомляє пресслужба СБУ, у своїх «доповідях» затриманий:

  • надавав точні координати об’єктів оборони;
  • детально описував стан об’єкту; те, як його використовують українські військові; прилеглу територію;
  • інформував про чисельність особового складу та військової техніки на об’єктах та про їх переміщення;
  • вказував кількість облаштованих укріплень.

Окупанти використовували цю інформацію для планування «роботи» диверсійних груп, масованих і прицільних ракетних обстрілів.

«За даними слідства, зрадником виявився місцевий мешканець, співробітник одного з державних медичних закладів. Він не приховував своїх проросійських поглядів, відверто висловлюючись у закритих телеграм-каналах, які куруються російськими спецслужбами. Пропозицію щодо співпраці з окупантами чоловік отримав після його ініціативного контакту через месенджер власного телефону з представниками спецслужб країни-агресора», – повідомляє СБУ.

У Службі безпеки зазначають, що зібрану інформацію зловмисник передавав через закриті канали зв’язку куратору від російських спецслужб, який координував його підривну діяльність.

Спілкування з куратором відбувалося з дотриманням конспірації, бо сам коригувальник, за його словами, уникав «неприємностей у держустанові».

Зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі встановлюють всі обставини його злочинів, щоб виявити та притягнути до відповідальності усіх причетних до правопорушення осіб.

Нагадаємо, раніше Міноборони закликало українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, не оприлюднювати фото- та відеофіксацію таких даних, не поширювати у медіа точних координат місцерозташування бомбосховищ.

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так й об'єктів інфраструктури. Заборонено фіксувати на відео:

  • дороги загального користування;
  • об'єкти загального призначення;
  • об'єкти інфраструктури, блокпости, укріплення;
  • розташування, зосередження чи переміщення військових частин (підрозділів) сил оборони. 

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
951
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду