detector.media
30.07.2022 17:30
РФ вбила полонених в Оленівці заради медійного ефекту — Оксана Мороз
РФ вбила полонених в Оленівці заради медійного ефекту — Оксана Мороз
Засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» назвала дії Росії терористичною ІПСО.

Трагедія в колонії стала черговим етапом великої ІПСО — інформаційно-психологічної спецоперації. Таку думку в коментарі hromadske висловила засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» Оксана Мороз.

«Це звичайна терористична ІПСО, абсолютна та сама техніка. Для терористів не важлива кількість жертв, головне — медійний ефект. А медійний ефект — залякування. От у цю точку і б’ють», — сказала експертка.

За словами Оксани Мороз, розхитування ситуації з боку РФ триває у соцмережах — щодо «Азову» та щодо президента Володимира Зеленського.

«Починають ставити питання: а чому ви не рятуєте "Азов"? Русскіє можуть використати цю ситуацію для чергового намагання розколоти, вдарити по владі», — коментує Мороз.

Як вона проаналізувала, щодо наративу про «примус до миру», росіяни успіху не мають: «Це не впливає ані на позицію влади, ані українців. Українці пишуть, що ми не здамося. Я не бачила дописів, які говорять, що ми готові припинити боротьбу і йти на компроміси».

Натомість ІПСО може досягати іншої цілі — розбалансування суспільства, відзначає експертка. «У цьому плані така ІПСО ефективна. Про це свідчить те, що люди пишуть у соцмережах. Людей зараз зачіпляє емоційно. Хтось впадає в емоційний стан пригніченості та депресивності», — каже ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем».

Нагадаємо, трагедія в Оленівці стала темою номер один для українських медіа. Міжнародна спільнота засуджує вбивство полонених в  на тимчасово окупованій території Донецької області та вимагає розслідування. 

Тим часом прокремлівські соцмережі та медіа поширюють звинувачення РФ у тому, що колонію в Оленівці нібито обстріляли українські військові, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Як відзначає ISW, на відео с сайту прокремлівського інформагенства «РІА "Новости"» зафіксовано наслідки пожежі в колонії, але це не ті пошкодження, що їх міг би завдати удар HIMARS.

Трагедія сталася 28 липня у колонії, розташованій у селищі міського типу Оленівка, що на Донеччині. Внаслідок вибуху у приміщенні загинули військовополонені з Азовсталі

Фото з фейсбук-сторінки Оксани Мороз

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY