В окупаційних адміністрацій є можливості частково блокувати Google – «Інформаційний спротив»

В окупаційних адміністрацій є можливості частково блокувати Google – «Інформаційний спротив»

25 Липня 2022
1299
25 Липня 2022
23:41

В окупаційних адміністрацій є можливості частково блокувати Google – «Інформаційний спротив»

1299
Журналісти з’ясували, чи можливо повністю заборонити доступ до Google у тимчасово окупованих регіонах та навіщо це РФ.
В окупаційних адміністрацій є можливості частково блокувати Google – «Інформаційний спротив»
В окупаційних адміністрацій є можливості частково блокувати Google – «Інформаційний спротив»

На сайті «Радіо Донбас. Реалії», що є проектом «Радіо Свобода», вийшов огляд «Забанили в гуглі: старий жарт став реальністю для окупованих територій».

Як ідеться в коментарі для статті координатора групи «Інформаційний спротив» Олександра Коваленка, так звана «влада» тимчасово окупованих територій вже має технічні можливості блокувати пошуковик. При цьому метою РФ є інтеграція населення окупованих територій до російського інформаційного простору, вважає головний редактор «Реальної газети» Андрій Діхтяренко.

Діхтяренко був змушений поїхати з Луганська й тепер працює у Києві.

«Росіянам потрібно прибрати старі моделі поведінки та замінити їх новими. Це головна ідея і філософія цього процесу, який проходить на фоні риторики боротьби із заходом, – каже редактор «Реальної газети». – Компанія «Мета», тобто Фейсбук, вже визнаний екстремістською на території Росії, наступний етап – Google. Я припускаю, що окуповані території за звичкою використовуються як експериментальний майданчик. Росія перевіряє, наскільки вона технічно спроможна створити аналог китайського «фаєрвола» на великій території».

Як припускає Антон Діхтяренко, цей досвід блокування інтернет-ресурсів може згодитися Кремлю на випадок, якщо в Росії почнуться заворушення, і буде потрібно відрізати країну від зовнішнього інтернету.

Олександр Коваленко вказує на збільшення окупованої території в Україні, через що РФ вже складно іншим способом керувати комунікаціями та відокремлювати їх від українських. Втім, це не завжди вдається.

«Росія не може це зробити стовідсотково навіть у себе, тому ці прагнення обмежити свободу інформації на тимчасово окупованих територіях – це марна трата зусиль. Вони це роблять на хвилі пропаганди про обмеження доступу до будь-яких західних ресурсів», – каже він.

Як нагадав координатор «Інформаційного спротиву», російський «Яндекс» у результатах пошуку може робити акцент саме на російський сегменті інтернету і верифікувати ресурси, які є ретрансляторами пропаганди. Google у результатах пошуку опускатиме ресурси, що дискредитували себе пропагандою.

Про неможливість скористатися гуглом без VPN «Радіо Донбас. Реалії» повідомили декілька жителів окупованих територій – Донеччини та Херсона.

«Принаймні в деяких жителів Донеччини американський пошуковик продовжує працювати, хоча із перебоями, – йдеться в матеріалі «Радіо Донбас. Реалії». – Цікаво, що деякі провайдери, попри блокування Google для пересічних користувачів, продовжують користуватися його DNS-серверами – службами для перетворення доменних імен на IP-адресу та навпаки. Аналогічні сервіси є і у Яндекса».

Нагадаємо, так звана «влада» тимчасово окупованих територій посилює інформаційну ізоляцію людей, які там перебувають. Намагання обмежити доступ до Google та до інших міжнародних інформаційних ресурсів триватимуть, прогнозують в американському аналітичному центрі «Інститут вивчення війни» (ISW). Мета – стримувати поширення будь-яких антиросійських повідомлень.

Почастішали повідомлення про обмеження доступу до Google та YouTube у Херсонській та Запорізькій областях.

За даними «влади» тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей, на цих територіях заблоковано Google.

Раніше у Херсонській області блокували Viber та YouTube. Окрім цього, на окупованих територіях Донеччини заблокували Facebook та Instagram.

Ілюстрація: Google

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1299
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду