detector.media
25.07.2022 23:41
В окупаційних адміністрацій є можливості частково блокувати Google – «Інформаційний спротив»
В окупаційних адміністрацій є можливості частково блокувати Google – «Інформаційний спротив»
Журналісти з’ясували, чи можливо повністю заборонити доступ до Google у тимчасово окупованих регіонах та навіщо це РФ.

На сайті «Радіо Донбас. Реалії», що є проектом «Радіо Свобода», вийшов огляд «Забанили в гуглі: старий жарт став реальністю для окупованих територій».

Як ідеться в коментарі для статті координатора групи «Інформаційний спротив» Олександра Коваленка, так звана «влада» тимчасово окупованих територій вже має технічні можливості блокувати пошуковик. При цьому метою РФ є інтеграція населення окупованих територій до російського інформаційного простору, вважає головний редактор «Реальної газети» Андрій Діхтяренко.

Діхтяренко був змушений поїхати з Луганська й тепер працює у Києві.

«Росіянам потрібно прибрати старі моделі поведінки та замінити їх новими. Це головна ідея і філософія цього процесу, який проходить на фоні риторики боротьби із заходом, – каже редактор «Реальної газети». – Компанія «Мета», тобто Фейсбук, вже визнаний екстремістською на території Росії, наступний етап – Google. Я припускаю, що окуповані території за звичкою використовуються як експериментальний майданчик. Росія перевіряє, наскільки вона технічно спроможна створити аналог китайського «фаєрвола» на великій території».

Як припускає Антон Діхтяренко, цей досвід блокування інтернет-ресурсів може згодитися Кремлю на випадок, якщо в Росії почнуться заворушення, і буде потрібно відрізати країну від зовнішнього інтернету.

Олександр Коваленко вказує на збільшення окупованої території в Україні, через що РФ вже складно іншим способом керувати комунікаціями та відокремлювати їх від українських. Втім, це не завжди вдається.

«Росія не може це зробити стовідсотково навіть у себе, тому ці прагнення обмежити свободу інформації на тимчасово окупованих територіях – це марна трата зусиль. Вони це роблять на хвилі пропаганди про обмеження доступу до будь-яких західних ресурсів», – каже він.

Як нагадав координатор «Інформаційного спротиву», російський «Яндекс» у результатах пошуку може робити акцент саме на російський сегменті інтернету і верифікувати ресурси, які є ретрансляторами пропаганди. Google у результатах пошуку опускатиме ресурси, що дискредитували себе пропагандою.

Про неможливість скористатися гуглом без VPN «Радіо Донбас. Реалії» повідомили декілька жителів окупованих територій – Донеччини та Херсона.

«Принаймні в деяких жителів Донеччини американський пошуковик продовжує працювати, хоча із перебоями, – йдеться в матеріалі «Радіо Донбас. Реалії». – Цікаво, що деякі провайдери, попри блокування Google для пересічних користувачів, продовжують користуватися його DNS-серверами – службами для перетворення доменних імен на IP-адресу та навпаки. Аналогічні сервіси є і у Яндекса».

Нагадаємо, так звана «влада» тимчасово окупованих територій посилює інформаційну ізоляцію людей, які там перебувають. Намагання обмежити доступ до Google та до інших міжнародних інформаційних ресурсів триватимуть, прогнозують в американському аналітичному центрі «Інститут вивчення війни» (ISW). Мета – стримувати поширення будь-яких антиросійських повідомлень.

Почастішали повідомлення про обмеження доступу до Google та YouTube у Херсонській та Запорізькій областях.

За даними «влади» тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей, на цих територіях заблоковано Google.

Раніше у Херсонській області блокували Viber та YouTube. Окрім цього, на окупованих територіях Донеччини заблокували Facebook та Instagram.

Ілюстрація: Google

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY