У Генпрокуратурі підтвердили, що ДБР знищило матеріали 140 кримінальних справ, зокрема щодо Медведчука — Current Time

У Генпрокуратурі підтвердили, що ДБР знищило матеріали 140 кримінальних справ, зокрема щодо Медведчука — Current Time

9 Липня 2022
3355

У Генпрокуратурі підтвердили, що ДБР знищило матеріали 140 кримінальних справ, зокрема щодо Медведчука — Current Time

3355
Такі дії суттєво ускладнять розгляд резонансних кримінальних справ, але ставити на них хрест зарано, вважає експрокурор Сергій Горбатюк.
У Генпрокуратурі підтвердили, що ДБР знищило матеріали 140 кримінальних справ, зокрема щодо Медведчука — Current Time
У Генпрокуратурі підтвердили, що ДБР знищило матеріали 140 кримінальних справ, зокрема щодо Медведчука — Current Time

У перші дні повномасштабного вторгнення Росії Державне бюро розслідувань знищило матеріали десятків резонансних кримінальних справ. Про це йдеться в розслідуванні Ірини Ромалійської, яке вийшло в ефірі каналу Current Time («Настоящее время»).

Інформацію щодо ліквідації справ підтвердив Офіс генерального прокурора України на запит редакції Current Time. «Повідомляємо, що згідно з інформацією Державного бюро розслідувань, яка є в розпорядженні Офісу Генерального прокурора, окремі матеріальні носії секретної інформації в кримінальних провадженнях, що їх стосується запит, процесуальне керівництво в яких здійснюється прокурорами, знищене Управлінням режимно-секретної роботи та захисту інформації Державного бюро розслідувань. Прокурорами у зазначених кримінальних провадженнях не давалася згода на знищення цих матеріалів».

Як ідеться в розслідуванні, зараз прокурори та слідчі намагаються відновити знищені матеріали «шляхом встановлення та витребування екземплярів, що зберігалися в інших установах». Інша інформація розголосу не підлягає, зазначили в Офісі генпрокурора.

За даними журналістки Ірини Ромалійської, з 24 лютого по 26 лютого 2022 року ДБР знищило таємні матеріали 140 кримінальних справ, а також матеріали щодо близько 500 негласних слідчих дій.

Серед них — «вугільна справа» Віктора Медведчука, за якою його звинувачують у державній зраді і сприянні тероризму. Крім цього, як вдалося з'ясувати Ірині Ромалійській, були знищені матеріали наступних кримінальних справ: про «Харківські угоди»; про доведення української армії до зубожіння; про участь ексглави СБУ Олександра Якименка у розгоні Майдану у 2014 році; про неякісні військові катери, вироблені на заводі «Кузня на Рибальському» на замовлення Міноборони; про призначення першого заступника голови СЗРУ Сергія Семочка; про проходження військових кораблів України через Керченську протоку у 2018 році.

За словами Ірини Ромалійської, знищення матеріалів може негативно позначитися на розслідуванні цих кримінальних справ і подальшому скеруванні їх до суду. Однак однозначної відповіді експертів щодо цього журналістка не отримала.

Один із двох експертів, чиї коментарі є у розслідуванні, експрокурор Сергій Горбатюк вважає, що знищення матеріалів кримінальних справ може суттєво ускладнити їх розгляд, але точніше про це скажуть прокурори і слідчі у справах. «Однак це не означає, що на цих кримінальних справах можна ставити хрест», — сказав Горбатюк.

Віталій Титич, адвокат родичів Небесної сотні, сказав, що все залежить від мети тих, хто знищував матеріали. «Якщо вони хотіли унеможливити розгляд кримінальних справ, то тут працювали фахівці», — вважає експерт.

Із питаннями про те, навіщо знищували ці матеріали у перші години та дні повномасштабного вторгнення Росії та як це вплине на розслідування справ, Ірина Ромалійська звернулася й до директора ДБР Олексія Сухачова. У Державному бюро сказали, що відповіді на свої питання журналістка має чекати протягом 20 робочих днів.

8 липня на сайті ДБР було опублікувано заяву, в якій зокрема сказано: повідомлення ЗМІ про те, що на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у ДБР нібито знищили низку резонансних кримінальних проваджень «не відповідають дійсності та носять відверто маніпулятивний характер».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3355
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
671 дн. тому
Поки у владі кріворізький клан, а в США демократи - миру не буде. Навіть для України принизлива влада цих гопніків, а як принизливо програти, тим хто розкрадає свою країну. Сама логіка підтримки тільки зброєю і фінансування корупції та ігнорування комплексних потреб суспільства каже: це не має нічого спільного з верховенством права у світі та захистом демократії, звільненням поневолених Московією народів. Це якесь неймовірно садиське прагнення неймовірно принизити Росію. З подальшим фінансовим рабством (виплатами) на користь корумпованої гетманцевщіні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду