ДБР назвало скандал з секретними документами «інформаційною атакою» і порушило справу

ДБР назвало скандал з секретними документами «інформаційною атакою» і порушило справу

13 Липня 2022
3188
13 Липня 2022
12:37

ДБР назвало скандал з секретними документами «інформаційною атакою» і порушило справу

3188
ДБР визнало знищення «окремих носіїв» секретної інформації, але запевняє, що на розслідування резонансних справ це не вплине.
ДБР назвало скандал з секретними документами «інформаційною атакою» і порушило справу
ДБР назвало скандал з секретними документами «інформаційною атакою» і порушило справу

ДБР порушило кримінальне провадження за фактом «втручання у роботу правоохоронного органу» після публікації у медіа інформації про те, що працівники Бюро знищили частину матеріалів резонансних справ у лютому 2022-го, на початку повномасштабної агресії РФ.

ДБР заявило, що під час російської військової агресії проти України «деякі діячі займаються розхитуванням ситуації в країні та розповсюджують недостовірну інформацію щодо роботи правоохоронної системи держави».

«Зокрема, намагаються дестабілізувати роботу Державного бюро розслідувань. Для цього в інформаційне поле вкидається недостовірна інформація про нібито знищення Бюро матеріалів суспільно-резонансних кримінальних проваджень», – говориться в повідомленні.

У ДБР порушили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 343 КК України (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця).

ДБР запевнило, що всі кримінальні провадження, зокрема й резонансні та важливі (щодо підписання «Харківських угод», розгону Майдану, «вугільна справа» та інші), розслідують у повній відповідності до раніше затверджених планів і будуть передані до суду у визначені терміни.

«На початку гарячої фази війни Росії проти України Державне бюро розслідувань, як і інші правоохоронні органи, знищило лише ті окремі матеріальні носії секретної інформації, щодо яких були відповідні законодавчі вимоги, регламентовані «Порядком організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях», – пояснюють у ДБР.

Бюро заявило, що погодження прокурорів для знищення таких документів вимагається лише в умовах мирного часу, тоді як знищення секретної інформації в умовах воєнного стану цього не передбачає.

«Ще раз підкреслимо, ці правомірні дії ДБР жодним чином не впливають на якість і повноту розслідування будь-яких кримінальних проваджень».

У Бюро наполягають, що всі звинувачення Бюро у безпідставному знищенні важливих матеріалів не відповідають дійсності.

«Мета таких повідомлень – дискредитувати Бюро в умовах воєнного часу та розбалансувати усю правоохоронну систему, а також вивести з-під відповідальності окремих чиновників та високопосадовців, що вчинили незаконні дії чи бездіяльність».

ДБР закликало журналістів «не вестися на інформаційні маніпуляції діячів, не поширювати неперевірену та маніпулятивну інформацію» та «не створювати хайп на війні».

7 липня телеканал «Настоящее время» (спільний проєкт «Радіо Свобода» та «Голосу Америки») з посиланням на джерела повідомив, що співробітники ДБР у перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну знищили матеріали резонансних справ. Серед них — матеріали щодо «вугільної справи» Віктора Медведчука, матеріали про «Харківські угоди»; матеріали про доведення української армії до зубожіння; матеріали про участь ексглави СБУ Олександра Якименка у розгоні Майдану у 2014 році; матеріали про неякісні військові катери, вироблені на заводі «Кузня на Рибальському» на замовлення Міноборони; матеріали про призначення першого заступника голови СЗРУ Сергія Семочка; матеріали про проходження військових кораблів України через Керченську протоку у 2018 році.

Офіс генпрокурора України у відповідь на запит видання «Настоящее время» підтвердив, що працівники ДБР знищили секретну інформацію. Прокурори у зазначених кримінальних провадженнях не давали згоди на знищення цих матеріалів.

Секретар РНБО Олексій Данілов в етері «Радіо Свобода» заявив, що покарання співробітників, які знищили документи, буде невідворотним.

«Ті люди, які знищували ці документи, треба буде розбиратися, чому вони це робили, хто їм давав вказівку, де були знищені ці документи. Одна справа – якщо це було на території міста Києва, коли дійсно були спекотні дні (24-25 лютого). Інша справа – якщо це відбувалось за межами столиці. Тому треба розбиратись, на підставі чого усе це було», – заявив Данілов.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3188
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
649 дн. тому
Тепер ДБР буде переслідувати викривачів. Тепер, найбільш корумпований в світі кріворізький клан з профффесійною гетманцевщіною взагалі зможе діяти безкарно. Суб'єктам РФ, щоб уникнути розкрадання заморожених на Заході активів, варто замислитися над виходом з Імперії. Тоді можна витребувати ті кошти, як набутті від продажу природних ресурсів, а відповідальний за війну суб'єкт (Росія) перестав існувати. Інакше Європа та США, дуже недбало віддадуть їх на розкрадання онукам УПА-дідів, які старанно слугували кольоровим тоталітарним режимам - червоним, коричневим. Там, на Заході, якісь довірливі Пінокіо сидять.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду