Мотузяник розповів про контент майбутньої газети для військових

Мотузяник розповів про контент майбутньої газети для військових

1 Липня 2022
4568

Мотузяник розповів про контент майбутньої газети для військових

4568
Олександр Мотузяник: Буде багато корисного контенту про життя війська, поради, юридичні консультації, новини з передової. Плануємо також і дещо розважальне, аби піднімати настрій тим, кому найважче.
Мотузяник розповів про контент майбутньої газети для військових
Мотузяник розповів про контент майбутньої газети для військових

Речник Міністерства оборони України, полковник Олександр Мотузяник в інтерв'ю «Детектору медіа» розповів про контент майбутньої газети для військових.

Мотузяник зазначив, що під час повномасштабної війни з Росією українські військовослужбовці повинні мати додаткове джерело інформації, хай навіть у формі газети чи журналу.

«Сьогодні наші бійці їдуть в ротацію на фронт і часто навіть не беруть із собою мобільних телефонів. То звідки їм брати інформацію? До того ж, у більшості країн світу військова преса є, й доволі потужна. Ми за законом зобов’язані забезпечувати військовослужбовців оперативною і достовірною інформацією постійно, у будь-який спосіб. Саме тому сьогодні створення друкованого видання є для нас важливим додатковим джерелом донесення інформації до військових», – каже речник МОУ.

За словами Мотузяника, контент газети буде різноплановим, але із урахуванням потреб та інтересів військовослужбовців.

«Це буде інформація для військових і про військових. Такий слоган, зокрема, має наше військове радіо "Армія ФМ". Діятимемо в такому ж ключі. Тобто спростовуватимемо російські фейки і маніпуляції, даватимемо корисну інформацію для бійців, які перебувають на передових позиціях, і для тих, хто перебуває в тилу на відновленні. Буде багато корисного контенту про життя війська, поради, юридичні консультації, новини з передової, інформація про те, як країни світу допомагають Україні боротися за незалежність від російської імперії, що також вселяє віру в нашу боротьбу.

Плануємо також і дещо розважальне, аби піднімати настрій тим, кому найважче. Буде багато матеріалів про постаті, про героїчні вчинки і подвиги наших захисників. Ще раз хочу наголосити, що таке поняття, як передовий досвід, можливо, це "погляд в минуле". Але уявіть, наскільки приємно буде бійцям бачити на сторінках військового видання себе, своїх бойових побратимів, своїх братів і сестер, читати про бойові успіхи своєї бригади чи батальйону. Вважаю це дуже потужним стимулом для тих, хто зі зброєю в руках стоїть на захисті країни».

Міноборони знає про те, що думки щодо того, чи варто відновлювати військову газету, розділилися. Міністерство готове вислухати поради медіаекспертів, котрим небайдуже, як військові на передовій отримують інформацію.

«Ми також маємо зрозуміти, що смартфона для цього недостатньо. І не лише тому, що багато де немає зв’язку, а й тому, що соцмережі та онлайн-видання переповнені різноформатними матеріалами. І знайти правду в цьому хаосі, і зробити правильні висновки непросто навіть фахівцям у цій сфері. Крім того, не забуваймо про ворожі ресурси»

Мотузяник додав, що за кордоном сегмент друкованих війсьових ЗМІ надзвичано розвинутий, армії держав-членів НАТО мають багато саме друкованих періодичних видань.

«В основному це глянець, що виходить із різною періодичністю і покликаний покращувати імідж або війська в цілому, або окремого виду. Але є також і газетний формат. Якщо говорити про армію США, то можна назвати Stars and Stripes — щоденну газету Міноборони Сполучених Штатів для військових та їхніх родин, ветеранів і контрактників, яка виходить із 1861 року. Там є публікації з актуальних питань американського та міжнародного життя, внутрішньої і зовнішньої політики, науки, культури, спорту, сфери ІТ.

Також є тематичні розділи для жінок, гороскопи, оголошення, колонки з порадами під час важких життєвих ситуацій і комікси для дітей. Є навіть кримінальна хроніка. Можна згадати також Continental Marines Magazine — журнал резерву морської піхоти США. Є навіть професійне видання для американських артилеристів The Fires Bulletin і піхотинців — Infantry. Є періодика і в НАТО. Взагалі військових друкованих видань є багато і практично в кожній країні. То чому б нам не мати щось подібне?»

Коментуючи перспективу створення військового телевізійного каналу, який мовив би в ефірі цілодобово, Мотузяник сказав, що такий мовник має право на існування: «Зараз це поки що заява про наміри. Але ми вже радимося з тими, хто приймає рішення в цій сфері. Такий телеканал має право на існування і повинен мовити цілодобово».

У червні 2022 року заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Міноборони ініціює розробку та ухвалення законопроєкту про заснування друкованого видання для військових.

Необхідність створення такої газети обумовлена тим, що на передовій немає телевізійного та радійного сигналу, а також постійного доступу до інтернету.

14 червня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який дає Міноборони право заснувати таку газету.

В Україні у 2016-2018 роках була проведена реформа щодо роздержавлення друкованих медіа. Органи влади та державні структури більше не можуть бути засновниками друкованих видань, за декількома винятками (до яких належать парламентська газета «Голос України» та урядова – «Урядовий кур’єр»). У грудні 2018 року припинила вихід газета «Народна армія» – друкований орган Міністерства оборони. Працівники газети здебільшого перейшли працювати до новоствореної агенції «АрміяInform».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4568
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду