«Спецоперація» і «ліквідація націоналістів»: російська пропаганда під час війни

«Спецоперація» і «ліквідація націоналістів»: російська пропаганда під час війни

12 Квітня 2022
1324

«Спецоперація» і «ліквідація націоналістів»: російська пропаганда під час війни

1324
«Спецоперація» і «ліквідація націоналістів»: російська пропаганда під час війни
«Спецоперація» і «ліквідація націоналістів»: російська пропаганда під час війни

10 квітня 1944 року Одеса була звільнена від нацистських загарбників.

10 квітня 2022 року в Одесі запровадили посилену комендантську годину, щоб запобігти можливим провокаціям та зіткненням, до яких активно готувалися російські загарбники. Власне це все, що потрібно знати про цю війну та її «визвольний» характер з боку окупантів.

Росіяни вже не шукають «добрих українців»

Багато хто вважає, що у проєкції Другої світової війни ми зараз перебуваємо у 1942 році. Саме тоді, до речі, лозунг «Смерть німецько-фашистським загарбникам!» після знаменитої статті Іллі Еренбурга перетворився на «Убий німця!».

Сам Еренбург пізніше пояснював появу цієї статті тим, що «мав попередити наших бійців, що марно розраховувати на класову солідарність німецьких робітників, не час шукати в ворожій армії «добрих німців». Тому й писав: «Убий німця!».

З того часу минуло 80 років, і зараз, на 47 день війни, вже точно відомо, що переважна більшість пересічних росіян тепер не шукають «добрих українців». Ось, наприклад, реакція росіян на карту повітряної тривоги в Україні.

Так, в офіційних повідомленнях російської влади все також не «війна в Україні», а «спецоперація», на який все також «ліквідовано націоналістів», а не «вбито українців». Але сучасні «еренбурги» вже слів не підбирають.

Наприклад, Олександр Сладков, російський військовий кореспондент, відкритим текстом каже:

1. Українські міста Росія знищує навмисно.

2. Для чого вона це робить: «нехай дивляться у Києві та Львові, Черкасах та Полтаві, Тернополі та Чернівцях,  якщо місто не здається, його знищують».

Якщо немає співчуття до українців серед «мирних» росіян, то не варто дивуватись, чому фашистські «яйка, млеко, сало» зразка 1942 року змінились на пральні машини, косметику та дитячі іграшки у 2022-му. Решта без змін: «українці-вороги і не мають права на вільне існування і тому, якщо ворог не здається, його знищують». 

Фейки, пропаганда, маніпуляції лише спеції у цій головній страві.

«Довершити справу дідів»

Якщо з 2014 році російські пропагандисти стосовно України використовували тезу «відкладена війна», то з 2022-го вона потроху стає «незакінченою» в контексті вже 1945 року. А нинішні «визволителі», мовляв, лише «довершують роботу дідів». Саме звідси добірки пропагандистсько-маніпулятивних матеріалів з хештегом «Предков достойны», які навіть, дотримуються календарно-хронологічного порядку.

Наприклад, «квітневої ночі 1945 року група старшого сержанта Андрія Кульньова …підібралася до переправи, яка була під охороною німецької піхоти…» і поруч героїчний «подвиг» відділення старшого сержанта Жукова, яке «під час спецоперації виявило українських націоналістів, які замінували міст…». Обидві історії закінчуються, звичайно, однаково.

Як запорожці просили їх взяти до «ДНР»

Саме звідси недовершеного у 45-му і бажання знайти в Україні хоч якусь «перемогу» у вигляді хоч-когось «рейхстагу» і водрузити на нього хоч якийсь прапорець. Саме звідси й відверта дезінформація типу «Мешканці Запоріжжя просять Пушиліна включити їх територію до складу ДНР».

По-перше, Запоріжжя під контролем Збройних сил України і важко уявити, навіть не те що його мешканці будуть просити про щось людину, яка називає себе «главою ДНР», а те, що він там взагалі з’явиться. На цьому можна було б і закінчити, але сюжет з відповідним підписом, який потім рознесли по росЗМІ, насправді знято в селище Розівка ​​Запорізької області, яке з березня тимчасово окуповане.

50 прихильників «русского мира у Новій Каховці» 

З тієї ж історії і фото з мітингу з нещодавнього «проросійського мітингу» у Новій Каховці, де пропагандисти у «явочному порядку» ледь зібрали з пів сотні «прихильників русского мира». Не виключено, що це взагалі були переодягнені російські військові. Благо одягу, який вони намародерили в українців, зараз вдосталь. 

Французи у Маріуполі, британці в Одесі і Харкові 

І наостанок. Російські пропагандисти зараз стоять перед питанням: «Чому не здається Маріуполь?». Приз за найоригінальнішу відповідь отримує Анатолій Шарій. Він припустив: «Якщо серед захисників українського міста-героя є французи, це може вплинути навіть на результати виборів у Франції. Уявіть, а раптом французів там, скажімо, 50 людей. Або 100?! І всі вони випадуть у другому турі! З іменами, прізвищами та прямими дорученнями від французького керівництва! Саме тому Макрон Путіну дзвонив щодня…».

З огляду на нещодавній візит Бориса Джонсона в Київ, російські пропагандисти з нетерпінням чекають найближчим часом втілення в життя вказівок британського прем’єра щодо «нових, кривавих провокацій та терактів в Одесі та Харкові».

Українська Одеса просить (поки просто просить) окупантів та їхню обслугу з «фейкодрому» не влаштовувати смішні пропагандистські провокації та «не робити їй нерви».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1324
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду