«Я не понимаю, почему он умер»: у суді розповіли про події в будинку Кожари після смерті Старицького на основі нагрудних камер поліції

«Я не понимаю, почему он умер»: у суді розповіли про події в будинку Кожари після смерті Старицького на основі нагрудних камер поліції

9 Червня 2022
1598
9 Червня 2022
09:40

«Я не понимаю, почему он умер»: у суді розповіли про події в будинку Кожари після смерті Старицького на основі нагрудних камер поліції

1598
У вечір загибелі Старицького поліція зафіксувала у ексміністра Леоніда Кожари 2,25 проміле алкоголю в крові. Під час спілкування з поліцією він співав пісні та не міг згадати, що сталося.
«Я не понимаю, почему он умер»: у суді розповіли про події в будинку Кожари після смерті Старицького на основі нагрудних камер поліції
«Я не понимаю, почему он умер»: у суді розповіли про події в будинку Кожари після смерті Старицького на основі нагрудних камер поліції

У Києво-Святошинському суді Київської області триває розгляд справи про вбивство колишнього голови правління телеканалу «Інтер» Сергія Старицького. Обвинуваченим у справі є ексміністр закордонних справ Леонід Кожара.

Як пише «Судовий репортер», 8 червня в суді були оголошені протоколи огляду відеозаписів нагрудних камер поліцейських, які прибули до будинку Кожари у вечір загибелі Старицького 21 лютого 2020 року. На записах можна побачити, що відбувалося у перші години після смерті медіаменеджера, та почути, що казали про це ексміністр і його дружина Марина Козерод.

Зокрема, коли приїхали поліцейські, Козерод із кимось спілкувалась телефоном (розмова переважно йшла російською): «Вот ваши коллеги уже приехали… Бывший глава канала «Интер». Они бывшие друзья. Он все время к нам приезжал… Приехал. У него такая маленькая собачка. Сидели, выпивали, все хорошо… Я вино чуточку перепила. Отдыхали, музыка, та-та-та… Что-то разговаривали. Слышу: выстрелы. Испугалась».

До Козерод підійшов поліцейський і поцікавився, з ким вона розмовляє. Та відповіла, що з його колегами.

Далі працівник поліції запитував про пістолет. Господиня пояснила, що його Кожарі подарувало консульство Ізраїлю в Україні.

Поки Марина Козерод спілкувалась із правоохоронцями, ексміністр грав на гітарі та співав. Між ним та поліцейським відбувся такий діалог:

— Яким чином він приніс пістолет?

— Я вообще не знаю. Я ему говорю, что вот есть пистолет.

— А зачем вы вытянули пистолет?

— А в чем проблема?!

Також Леонід Кожара розповів поліції, що Старицький був його найближчим другом, а Козерод – про те, що у медіаменеджера були проблеми в особистому житті.

— А вы принесли и дали ему пистолет зачем? — звертається до ексміністра співробітник поліції.

— Хвастается. Он когда выпьет, всем хвастается, — відповідає за чоловіка Козерод. — Вы что, не видите, что он расстроен?

Кожара на це каже: «Не это… А причем здесь я?».

Його заспокоє Козерод: «Ты не при чем, просто спрашивают откуда взялся пистолет».

— Как он выстрелил? Он резко взял?

— Да, к сожалению, — відповів Кожара.

— А вы пытались его остановить или не успели?

— Пытался… У меня есть, у меня есть… Мы все друзья. Почему? За что?.. Что я должен делать?

— Да ну ничего, Ленечка, — заспокоює Козерод.

— Нет, я должен.

— Вы ж могли что-то сделать? — запитали працівники поліції.

— Да, я могу сделать. Потому что Советский союз…

— Не в глобальном плане…

— Они вместе вспоминали, как учились, — пояснила Козерод.

— Но почему? Куда он делся? Почему я должен? — запитував Кожара.

Після цього ексміністр знову почав співати. Потім сказав, що «захищав свій будинок», а дружина намагалась його заспокоїти, бо «ніхто не атакує». Зрештою Кожара сказав: «А что случилось? Я не понимаю, почему он умер». Коли він почав поводити себе занадто агресивно, на нього наділи кайданки.

Під час з'ясування обставин загибелі Старицького поліція зафіксувала у ексміністра 2,25 проміле алкоголю в крові. Кожара розповів, що конфлікта начебто не було, але він «не знає», а потім заявив, що «я все равно буду расстреливать, кто мне будет угрожать». Працівники поліції відповіли, що йому ніхто не погрожує.

«Маришка, пришли ребята. Почему? Заставляют и все. Блин, я буду стрелять!.. Меня последние шесть лет преследовали, били окна и так далее. У меня есть оружие, да. И стреляю всех кто мне… Да, в 2012-2014 годах я был министром. До последнего буду отбиваться, буду стрелять… Мне угрожают, меня постоянно бьют… Нахожу постоянные угрозы, постоянно обращаюсь. Каждый день угрозы. Но я устал бояться и вас всех буду расстреливать, всех, кто мне угрожает, буду расстреливать», — сказав Кожара.

Діалог між подружжям:

— Почему? Что случилось? — питає Кожара.

— Случилось на полу. Приїхала поліція, — відповідає Козерод.

— Что случилось, Мариш?

— Ну я не знаю. Я слушала музыку. Ты взял пистолет, ушел на кухню. Потом я опять сплю-сплю. Слышу звук… Ты сидел чуть дальше от меня.

— Да ты что?!

— Серьезно говорю, честное слово. Мы з тобой оба были пьяны.

— Ну меня забирают?

— Никуда тебя не забирают.

— А почему это, Мариш?

— Не знаю. Сережа с пистолетом в руке лежит на полу.

— Почему с пистолетом?

— А пистолет ты ж ему начал показывать.

Козерод переповіла поліції, що вони з гостем сиділи за столом і вживали алкоголь. Танцювали, виходили на вулицю курити. Вона відчула, що забагато випила, і лягла на дивані. Почула вистріл, який пролунав не на вулиці.

«Я підходжу. Все — Сергій на підлозі з пістолетом у руках. Льонечка там трохи далі так сидів. Леонід Олександрович сидів на колінах трохи далі. Ось цей [пістолет], який подарували з ізраїльської країни. У Льонечки є дозвіл, я знаю», — говорить Козерод.

— І ви нічого не пам’ятаєте? — запитує Кожару працівник поліції.

— Я вообще не понимаю, почему он взял этот пистолет. Вообще не понимаю.

— Він узяв пістолет і вистрелив?

— Вообще не понимаю, чего ты его трогаешь. Вообще не понятно. Но у меня есть, да, у меня много оружия. Почему его взял вообще?!

Адвокат Кожари заявив, що протокол із розшифровками записів не може бути доказом через «вирвані з контексту окремі хвилини розмови», а також зазначив, що записи є копіями, а не оригіналами відео.

Раніше Марина Козерод озвучувала версію, згідно з якою виходило, що вона була присутня при загибелі Старицького. Вона казала, що побачила у вітальні гостя з пістолетом у правій руці, і здогадалась, що це зброя її чоловіка, тому що до того бачила, як Кожара ховав свій пістолет у шафу. Козерод стверджує, що запитала Старицького, навіщо йому пістолет. А той відповів, що хоче на терасі вистрелити в повітря. Козерод начебто вимагала від гостя зупинитися, зокрема щоб не тривожити спокій сусідів. Кожара нібито в цей час перебував на другому поверсі будинку і почувався зле, був сильно п’яний. Козерод розповідає, що стала між виходом на терасу і Старицьким, щоб не дати тому пройти. Гість не віддавав пістолет, вона схопила його руку і зрештою пролунав постріл.

Правоохоронці жінці не повірили і висунули обвинувачення у тому, що вона надала завідомо неправдиві свідчення.

Інцидент стався у будинку Кожари 21 лютого 2020 року. Спочатку поліція розслідувала факт самогубства, проте згодом смерть Старицького кваліфікували як умисне вбивство. Леоніду Кожарі висунули обвинувачення і помістили під варту. Він провів у слідчому ізоляторі понад 1,5 роки і вийшов під заставу у грудні 2021-го.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1598
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду