detector.media
09.06.2022 09:40
«Я не понимаю, почему он умер»: у суді розповіли про події в будинку Кожари після смерті Старицького на основі нагрудних камер поліції
«Я не понимаю, почему он умер»: у суді розповіли про події в будинку Кожари після смерті Старицького на основі нагрудних камер поліції
У вечір загибелі Старицького поліція зафіксувала у ексміністра Леоніда Кожари 2,25 проміле алкоголю в крові. Під час спілкування з поліцією він співав пісні та не міг згадати, що сталося.

У Києво-Святошинському суді Київської області триває розгляд справи про вбивство колишнього голови правління телеканалу «Інтер» Сергія Старицького. Обвинуваченим у справі є ексміністр закордонних справ Леонід Кожара.

Як пише «Судовий репортер», 8 червня в суді були оголошені протоколи огляду відеозаписів нагрудних камер поліцейських, які прибули до будинку Кожари у вечір загибелі Старицького 21 лютого 2020 року. На записах можна побачити, що відбувалося у перші години після смерті медіаменеджера, та почути, що казали про це ексміністр і його дружина Марина Козерод.

Зокрема, коли приїхали поліцейські, Козерод із кимось спілкувалась телефоном (розмова переважно йшла російською): «Вот ваши коллеги уже приехали… Бывший глава канала «Интер». Они бывшие друзья. Он все время к нам приезжал… Приехал. У него такая маленькая собачка. Сидели, выпивали, все хорошо… Я вино чуточку перепила. Отдыхали, музыка, та-та-та… Что-то разговаривали. Слышу: выстрелы. Испугалась».

До Козерод підійшов поліцейський і поцікавився, з ким вона розмовляє. Та відповіла, що з його колегами.

Далі працівник поліції запитував про пістолет. Господиня пояснила, що його Кожарі подарувало консульство Ізраїлю в Україні.

Поки Марина Козерод спілкувалась із правоохоронцями, ексміністр грав на гітарі та співав. Між ним та поліцейським відбувся такий діалог:

— Яким чином він приніс пістолет?

— Я вообще не знаю. Я ему говорю, что вот есть пистолет.

— А зачем вы вытянули пистолет?

— А в чем проблема?!

Також Леонід Кожара розповів поліції, що Старицький був його найближчим другом, а Козерод – про те, що у медіаменеджера були проблеми в особистому житті.

— А вы принесли и дали ему пистолет зачем? — звертається до ексміністра співробітник поліції.

— Хвастается. Он когда выпьет, всем хвастается, — відповідає за чоловіка Козерод. — Вы что, не видите, что он расстроен?

Кожара на це каже: «Не это… А причем здесь я?».

Його заспокоє Козерод: «Ты не при чем, просто спрашивают откуда взялся пистолет».

— Как он выстрелил? Он резко взял?

— Да, к сожалению, — відповів Кожара.

— А вы пытались его остановить или не успели?

— Пытался… У меня есть, у меня есть… Мы все друзья. Почему? За что?.. Что я должен делать?

— Да ну ничего, Ленечка, — заспокоює Козерод.

— Нет, я должен.

— Вы ж могли что-то сделать? — запитали працівники поліції.

— Да, я могу сделать. Потому что Советский союз…

— Не в глобальном плане…

— Они вместе вспоминали, как учились, — пояснила Козерод.

— Но почему? Куда он делся? Почему я должен? — запитував Кожара.

Після цього ексміністр знову почав співати. Потім сказав, що «захищав свій будинок», а дружина намагалась його заспокоїти, бо «ніхто не атакує». Зрештою Кожара сказав: «А что случилось? Я не понимаю, почему он умер». Коли він почав поводити себе занадто агресивно, на нього наділи кайданки.

Під час з'ясування обставин загибелі Старицького поліція зафіксувала у ексміністра 2,25 проміле алкоголю в крові. Кожара розповів, що конфлікта начебто не було, але він «не знає», а потім заявив, що «я все равно буду расстреливать, кто мне будет угрожать». Працівники поліції відповіли, що йому ніхто не погрожує.

«Маришка, пришли ребята. Почему? Заставляют и все. Блин, я буду стрелять!.. Меня последние шесть лет преследовали, били окна и так далее. У меня есть оружие, да. И стреляю всех кто мне… Да, в 2012-2014 годах я был министром. До последнего буду отбиваться, буду стрелять… Мне угрожают, меня постоянно бьют… Нахожу постоянные угрозы, постоянно обращаюсь. Каждый день угрозы. Но я устал бояться и вас всех буду расстреливать, всех, кто мне угрожает, буду расстреливать», — сказав Кожара.

Діалог між подружжям:

— Почему? Что случилось? — питає Кожара.

— Случилось на полу. Приїхала поліція, — відповідає Козерод.

— Что случилось, Мариш?

— Ну я не знаю. Я слушала музыку. Ты взял пистолет, ушел на кухню. Потом я опять сплю-сплю. Слышу звук… Ты сидел чуть дальше от меня.

— Да ты что?!

— Серьезно говорю, честное слово. Мы з тобой оба были пьяны.

— Ну меня забирают?

— Никуда тебя не забирают.

— А почему это, Мариш?

— Не знаю. Сережа с пистолетом в руке лежит на полу.

— Почему с пистолетом?

— А пистолет ты ж ему начал показывать.

Козерод переповіла поліції, що вони з гостем сиділи за столом і вживали алкоголь. Танцювали, виходили на вулицю курити. Вона відчула, що забагато випила, і лягла на дивані. Почула вистріл, який пролунав не на вулиці.

«Я підходжу. Все — Сергій на підлозі з пістолетом у руках. Льонечка там трохи далі так сидів. Леонід Олександрович сидів на колінах трохи далі. Ось цей [пістолет], який подарували з ізраїльської країни. У Льонечки є дозвіл, я знаю», — говорить Козерод.

— І ви нічого не пам’ятаєте? — запитує Кожару працівник поліції.

— Я вообще не понимаю, почему он взял этот пистолет. Вообще не понимаю.

— Він узяв пістолет і вистрелив?

— Вообще не понимаю, чего ты его трогаешь. Вообще не понятно. Но у меня есть, да, у меня много оружия. Почему его взял вообще?!

Адвокат Кожари заявив, що протокол із розшифровками записів не може бути доказом через «вирвані з контексту окремі хвилини розмови», а також зазначив, що записи є копіями, а не оригіналами відео.

Раніше Марина Козерод озвучувала версію, згідно з якою виходило, що вона була присутня при загибелі Старицького. Вона казала, що побачила у вітальні гостя з пістолетом у правій руці, і здогадалась, що це зброя її чоловіка, тому що до того бачила, як Кожара ховав свій пістолет у шафу. Козерод стверджує, що запитала Старицького, навіщо йому пістолет. А той відповів, що хоче на терасі вистрелити в повітря. Козерод начебто вимагала від гостя зупинитися, зокрема щоб не тривожити спокій сусідів. Кожара нібито в цей час перебував на другому поверсі будинку і почувався зле, був сильно п’яний. Козерод розповідає, що стала між виходом на терасу і Старицьким, щоб не дати тому пройти. Гість не віддавав пістолет, вона схопила його руку і зрештою пролунав постріл.

Правоохоронці жінці не повірили і висунули обвинувачення у тому, що вона надала завідомо неправдиві свідчення.

Інцидент стався у будинку Кожари 21 лютого 2020 року. Спочатку поліція розслідувала факт самогубства, проте згодом смерть Старицького кваліфікували як умисне вбивство. Леоніду Кожарі висунули обвинувачення і помістили під варту. Він провів у слідчому ізоляторі понад 1,5 роки і вийшов під заставу у грудні 2021-го.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY