В Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок – Євгенія Кравчук

В Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок – Євгенія Кравчук

20 Травня 2022
1679
20 Травня 2022
15:47

В Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок – Євгенія Кравчук

1679
Євгенія Кравчук: Заміна книжкового фонду буде тривалим процесом, на це може піти близько 10 років.
В Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок – Євгенія Кравчук
В Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок – Євгенія Кравчук

Заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, нардеп «Слуги народу» Євгенія Кравчук повідомила, що за приблизними підрахунками, в Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок.

В інтерв’ю Читомо Кравчук зазначила, що заміна книжкового фонду буде тривалим процесом, бо в українських бібліотеках ніхто не рахував кількість радянських книжок.  

«Офіційної статистики немає... Ми зараз намагаємося зібрати якісь цифри, але, спілкуючись з керівниками бібліотек по всій Україні, дійшли висновку, що радянські книжки становлять значну частину фондів наших бібліотек – мінімум 50%. Відсоток коливається залежно від регіону, десь може бути й більше…»,  – каже Кравчук. 

Більша частина з цих книг – це відвертий баласт, який займає місце і має нульовий запит у читачів.

«Це те, що потрібно замінити першочергово (якісь мемуари Гєоргія Жукова і тому подібне, у цьому дусі). Разом із тим, ми шукаємо збалансований підхід до розв’язання цього завдання, адже якщо ми завтра винесемо з бібліотеки все радянське, там залишиться книжок, умовно кажучи, на одну-дві полиці. Треба жити у реальному світі й розуміти, що закупити одномоментно повністю нові фонди для бібліотек – неможливо».

За словами Кравчук, після 2014 року цілеспрямованої кампанії з вилучення «радянщини» з фондів не було.

«Списували тільки зношене. Те, над чим ми працюємо зараз, буде комплексним і системним, тому списати "радянський спадок" буде простіше, бібліотекарі будуть чітко розуміти, як це зробити, відповідно до всіх вимог…».

Нардеп додала, що до вилучення радянських книг варто підходити диференційовано. На її погляд, у наукових біліотеках зараз варто залишити всю літературу.

«Якісь окремі книжки, можливо, вилучити з вільного доступу. Хтось досліджуватиме радянську і російську агресивну ідеологію, напише дисертацію про сьогоднішню війну. Впевнена, наші науковці мають достатній рівень критичного мислення».

У квітні 2022 року в Україні створили Раду з розвитку бібліотечної сфери. Вона напрацювала рекомендації щодо того, які російські та радянські книги потрібно вилучати з бібліотечного фонду. Детальніше про ці критерії — за посиланням.

Також в Україні можуть змінити перелік російських творів, рекомендованих до вивчення.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко не виключає, що вилучені з бібліотек російські книги можуть піти на макулатуру і друк українських книжок.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що окупанти, перебуваючи на території нашої держави, цілеспрямовано нищать усю літературу українською мовою.

Фото: Yevheniya Kravchuk/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1679
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду