detector.media
20.05.2022 15:47
В Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок – Євгенія Кравчук
В Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок – Євгенія Кравчук
Євгенія Кравчук: Заміна книжкового фонду буде тривалим процесом, на це може піти близько 10 років.

Заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, нардеп «Слуги народу» Євгенія Кравчук повідомила, що за приблизними підрахунками, в Україні мінімум 50% бібліотечних фондів складаються з радянських книжок.

В інтерв’ю Читомо Кравчук зазначила, що заміна книжкового фонду буде тривалим процесом, бо в українських бібліотеках ніхто не рахував кількість радянських книжок.  

«Офіційної статистики немає... Ми зараз намагаємося зібрати якісь цифри, але, спілкуючись з керівниками бібліотек по всій Україні, дійшли висновку, що радянські книжки становлять значну частину фондів наших бібліотек – мінімум 50%. Відсоток коливається залежно від регіону, десь може бути й більше…»,  – каже Кравчук. 

Більша частина з цих книг – це відвертий баласт, який займає місце і має нульовий запит у читачів.

«Це те, що потрібно замінити першочергово (якісь мемуари Гєоргія Жукова і тому подібне, у цьому дусі). Разом із тим, ми шукаємо збалансований підхід до розв’язання цього завдання, адже якщо ми завтра винесемо з бібліотеки все радянське, там залишиться книжок, умовно кажучи, на одну-дві полиці. Треба жити у реальному світі й розуміти, що закупити одномоментно повністю нові фонди для бібліотек – неможливо».

За словами Кравчук, після 2014 року цілеспрямованої кампанії з вилучення «радянщини» з фондів не було.

«Списували тільки зношене. Те, над чим ми працюємо зараз, буде комплексним і системним, тому списати "радянський спадок" буде простіше, бібліотекарі будуть чітко розуміти, як це зробити, відповідно до всіх вимог…».

Нардеп додала, що до вилучення радянських книг варто підходити диференційовано. На її погляд, у наукових біліотеках зараз варто залишити всю літературу.

«Якісь окремі книжки, можливо, вилучити з вільного доступу. Хтось досліджуватиме радянську і російську агресивну ідеологію, напише дисертацію про сьогоднішню війну. Впевнена, наші науковці мають достатній рівень критичного мислення».

У квітні 2022 року в Україні створили Раду з розвитку бібліотечної сфери. Вона напрацювала рекомендації щодо того, які російські та радянські книги потрібно вилучати з бібліотечного фонду. Детальніше про ці критерії — за посиланням.

Також в Україні можуть змінити перелік російських творів, рекомендованих до вивчення.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко не виключає, що вилучені з бібліотек російські книги можуть піти на макулатуру і друк українських книжок.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що окупанти, перебуваючи на території нашої держави, цілеспрямовано нищать усю літературу українською мовою.

Фото: Yevheniya Kravchuk/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY