Комітет гуманітарної та інформполітики підготує спільний проєкт про підтримку національного музичного продукту

Комітет гуманітарної та інформполітики підготує спільний проєкт про підтримку національного музичного продукту

11 Травня 2022
906
11 Травня 2022
13:14

Комітет гуманітарної та інформполітики підготує спільний проєкт про підтримку національного музичного продукту

906
У комітеті хочуть збільшити квоту української музики в радіоефірі та музичних телеканалах, а також обмежити музичний продукт держави-агресора на території України.
Комітет гуманітарної та інформполітики підготує спільний проєкт про підтримку національного музичного продукту
Комітет гуманітарної та інформполітики підготує спільний проєкт про підтримку національного музичного продукту

У середу, 11 травня, на засіданні комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики члени комітету вирішили не розглядати законопроєкти № 7273 «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах та заборони відтворення музичної продукції походження держави-агресора» (автори народні депутати Софія Федина, Ірина Фріз та ін.) та альтернативний № 7273-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора» (автори Олександр Санченко, Максим Ткаченко та ін.).

Після проведених консультацій члени комітету вирішили не розглядати два окремі проєкти, а підготувати спільний комітетський законопроект.

Нагадаємо, у проєкті № 7273 автори  пропонують внести зміни до двох законів України.

У частині 2 статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» всі цифри «35» замінити на цифри «50» по всьому тексту. На думку авторів, має бути встановлене квотування української музики в радіоефірі музичних радіостанцій та музичних телеканалів на рівні – не менше ніж 50% ефірного часу.

Також пропонується доповнити розділ Х «Прикінцеві положення» Закону України «Про культуру» новим пунктом 2-1 такого змісту: «2-1. На період до звільнення всіх окупованих українських територій та припинення агресії з боку Російської Федерації заборонити на території України відтворення аудіовізуальних творів у виконанні громадян і резидентів держави-агресора на радіо, телебаченні, в розважальних закладах, громадському транспорті (у комунальних та приватних перевізників), в закладах освіти, закладах культури та відпочинку, готельного та ресторанного бізнесу, кінотеатрах, громадському просторі тощо».

Проект Закону № 7273-1 дещо ширший. Він не тільки пропонує визначення національного музичного продукту, що на думку авторів в найближчій перспективі призведе до прискорення розвитку музичної індустрії, збільшення частки національного продукту в радіо ефірі, на телебаченні та в громадському просторі, фінансової підтримки суб’єктів музичної індустрії, зокрема через механізми грантування.

А також в проєкті пропонується повністю та безстроково заборонити публічне виконання, публічний показ, публічну демонстрацію, публічне сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, що містять виконання музичного недраматичного твору з текстом, здійснене співаком – громадянином Російської Федерації та/або вироблені фізичною або юридичною особою – резидентом Російської Федерації. Така заборона не поширюватиметься виключно на тих виконавців (співаків), які публічно та відкрито засудили російську агресію проти України. Таких виконавців буде включено до спеціального Переліку згідно з процедурою, що має бути визначена Міністерством культури спільно із Службою Безпеки України.

Архівне фото: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
906
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду