detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
11.05.2022 13:14
Комітет гуманітарної та інформполітики підготує спільний проєкт про підтримку національного музичного продукту
Комітет гуманітарної та інформполітики підготує спільний проєкт про підтримку національного музичного продукту
У комітеті хочуть збільшити квоту української музики в радіоефірі та музичних телеканалах, а також обмежити музичний продукт держави-агресора на території України.

У середу, 11 травня, на засіданні комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики члени комітету вирішили не розглядати законопроєкти № 7273 «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах та заборони відтворення музичної продукції походження держави-агресора» (автори народні депутати Софія Федина, Ірина Фріз та ін.) та альтернативний № 7273-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора» (автори Олександр Санченко, Максим Ткаченко та ін.).

Після проведених консультацій члени комітету вирішили не розглядати два окремі проєкти, а підготувати спільний комітетський законопроект.

Нагадаємо, у проєкті № 7273 автори  пропонують внести зміни до двох законів України.

У частині 2 статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» всі цифри «35» замінити на цифри «50» по всьому тексту. На думку авторів, має бути встановлене квотування української музики в радіоефірі музичних радіостанцій та музичних телеканалів на рівні – не менше ніж 50% ефірного часу.

Також пропонується доповнити розділ Х «Прикінцеві положення» Закону України «Про культуру» новим пунктом 2-1 такого змісту: «2-1. На період до звільнення всіх окупованих українських територій та припинення агресії з боку Російської Федерації заборонити на території України відтворення аудіовізуальних творів у виконанні громадян і резидентів держави-агресора на радіо, телебаченні, в розважальних закладах, громадському транспорті (у комунальних та приватних перевізників), в закладах освіти, закладах культури та відпочинку, готельного та ресторанного бізнесу, кінотеатрах, громадському просторі тощо».

Проект Закону № 7273-1 дещо ширший. Він не тільки пропонує визначення національного музичного продукту, що на думку авторів в найближчій перспективі призведе до прискорення розвитку музичної індустрії, збільшення частки національного продукту в радіо ефірі, на телебаченні та в громадському просторі, фінансової підтримки суб’єктів музичної індустрії, зокрема через механізми грантування.

А також в проєкті пропонується повністю та безстроково заборонити публічне виконання, публічний показ, публічну демонстрацію, публічне сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, що містять виконання музичного недраматичного твору з текстом, здійснене співаком – громадянином Російської Федерації та/або вироблені фізичною або юридичною особою – резидентом Російської Федерації. Така заборона не поширюватиметься виключно на тих виконавців (співаків), які публічно та відкрито засудили російську агресію проти України. Таких виконавців буде включено до спеціального Переліку згідно з процедурою, що має бути визначена Міністерством культури спільно із Службою Безпеки України.

Архівне фото: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY