«Мати Апостолів» та «Земля блакитна, ніби апельсин» отримали нагороди на кінофестивалі в Польщі

«Мати Апостолів» та «Земля блакитна, ніби апельсин» отримали нагороди на кінофестивалі в Польщі

27 Квітня 2022
3446
27 Квітня 2022
15:01

«Мати Апостолів» та «Земля блакитна, ніби апельсин» отримали нагороди на кінофестивалі в Польщі

3446
Обидва фільми присвячені темі військової агресії Росії проти України.
«Мати Апостолів» та «Земля блакитна, ніби апельсин» отримали нагороди на кінофестивалі в Польщі
«Мати Апостолів» та «Земля блакитна, ніби апельсин» отримали нагороди на кінофестивалі в Польщі

Драма Зази Буадзе «Мати Апостолів» визнана найкращим повнометражним фільмом ІІІ Міжнародного кінофестивалю «Відлуння Катині», присвяченого темі тоталітаризму. Фестиваль відбувся у Польщі.

Журі відзначило фільм за те, що він «надзвичайно гостро показав, що кожна війна відбувається не лише на полях битв, а її жертвами стають не лише військов, а й їхні близькі».

«Мати Апостолів» знято на основі реальних історій матерів, чиї сини воювали за Україну на Донбасі у 2014 році. Головна героїня Софія дізнається, що літак її сина збито, і вирушає на його пошуки. При цьому ніхто напевне не може сказати, чи вижив її син.

Стрічку створено компанією «Студія "Золоте Руно"».

Раніше фільм отримав три нагороди Нью-Йоркського міжнародного кінофестивалю. Також він був відзначений на Calella Film Festival в Іспанії, отримав нагороди на кінофестивалях New York Film Week (NYFW) у США та Ontario International Film Festival (ONIFF) у Канаді, нагороди міжнародних кінофестивалів у Франції та Словаччині.

Крім того, на польському фестивалі відзначили документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» режисерки Ірини Цілик. Він отримав нагороду ім. Януша Куртика (колишнього президента Інституту національної пам'яті Польщі), яка присуджується «за прояв невтомної волі до збереження власної гідності та людяності в умовах розгулу тоталітаризму».

Стрічка розповідає про сім’ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу, де воєнні дії тривають вже не один рік. Долаючи щоденні травми існування в прифронтовій зоні, 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Але, незважаючи на всі труднощі, ця родина є дуже дружною і життєрадісною. Мама й діти мають багато захоплень, грають на різних музичних інструментах і навіть знімають самотужки фільми про своє життя під час війни.

Світова прем’єра картини «Земля блакитна, ніби апельсин» відбулася у рамках конкурсної секції World Documentary Competition кінофестивалю «Санденс». Там стрічка отримала Премію за найкращу режисуру документального фільму.

Європейська прем’єра відбулася на 70-му Берлінському кінофестивалі в рамках програми Generation 14Plus, а українська – на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, де «Земля блакитна, ніби апельсин» стала найкращим фільмом національного та міжнародного конкурсів.

Стрічку «Земля блакитна, ніби апельсин» визнано найкращим документальним фільмом року за версією Національної премії кінокритиків «Кіноколо». Фільм також отримав Гран-прі журі в категорії документального кіно 47-го Міжнародного кінофестивалю в Сіетлі (SIFF). 

Картина загалом отримала більше 20 престижних нагород, а також увійшла до офіційних програм відомих міжнародних кінофестивалів: CPH:DOX у Данії, Hot Docs у Канаді, MoMA Doc Fortnight у США, найбільшого кінофестивалю документального кіно у світі IDFA у Нідерландах та ще понад 70 інших фестивалів.

Ілюстрація: кадр із фільму «Мати Апостолів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3446
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Amira
79 дн. тому
Не дуже
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду