Портников: Війна сумісна зі свободою слова

Портников: Війна сумісна зі свободою слова

27 Квітня 2022
1428
27 Квітня 2022
14:21

Портников: Війна сумісна зі свободою слова

1428
Віталій Портников: Очевидно, що війна сумісна зі свободою слова, бо в демократичній державі жодні умови не скасовують свободу слова.
Портников: Війна сумісна зі свободою слова
Портников: Війна сумісна зі свободою слова

Публіцист, письменник та журналіст Віталій Портников вважає, що війна та свобода слова є сумісними. 

Таку думку Портников висловив під час онлайн-дискусії «Свобода медіа під час агресії Росії проти України».

Дискусія відбулася в межах міжнародної конференції «Після війни: переосмислення майбутнього громадянського суспільства», її модерувала голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

«Очевидно, що війна сумісна зі свободою слова, бо в демократичній державі жодні умови не скасовують свободу слова… З 2014 року я кажу одну просту річ: має бути військова цензура, яка обмежує розголошення інформації, яка становить проблему для національної безпеки», – каже він.

За словами Портникова, в Ізраїлі навіть прізвища людей, які гинуть під час терактів, розголошуються тільки після дозволу військової цензури.

«Діють чіткі обмеження щодо розголошення дій силових структур, особливо армії. Дії політичного керівництва, звичайно, обговорюються, телеканали і інтернет-медіа в своїх оцінках дій політичного керівництва вільні, але не тоді, коли мова йде про армію чи про ставку верховного головнокомандувача, – про це не може бути мови під час війни».

Після кожної війни в Ізраїлі працює комісія на рівні парламенту, вона за участі військових спеціалістів, громадянського суспільства детально обговорює всі рішення політичного і військового керівництва перед і під час війни.

Портников вважає доцільним створити подібну комісію і в Україні, але тільки після закінчення бойових дій.

Коментуючи відключення з цифрового етеру Прямого, 5 каналу та «Еспресо» Портников зауважив, що це рішення не було ухвалено на рівні регулятора. На його думку, рішення було ухвалене чиновником РРТ, що пов’язано не тільки зі свободою слова, а й з очевидними зловживаннями владою.

«Ми не маємо легального рішення Нацради, РНБО, з яким ми могли б полемізувати, воєнний стан – це не привід до порушення закону та свавілля. Це не тільки історія про свободу слова, це ще й історія про зловживання законом».

В Україні під час воєнного стану діють певні обмеження на поширення інформації у медіа та соцмережах.

Зокрема, Міноборони закликало українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Крім цього, Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про знаходження або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Також ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Генштаб ЗСУ у питаннях та відповідях пояснив, чому під час війни вкрай важливо дотримуватись правил обережності з розповсюдженням інформації. 

Фото: Олександр Моложавий/Віталій Портников/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1428
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду