detector.media
05.04.2022 08:19
Зеленський: Стаття «РИА Новости» про «деукраїнізацію» стане доказом у майбутньому трибуналі
Зеленський: Стаття «РИА Новости» про «деукраїнізацію» стане доказом у майбутньому трибуналі
«Це сайт державної інформаційної агенції Росії, на якому в умовах відкритої державної цензури може бути опубліковано лише те, що відповідає офіційній ідеологічній позиції щодо війни проти України», – нагадав президент.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував статтю на сайті російського державного інформагентства «РИА Новости», яка вийшла 3 квітня. Її автор Тимофій Сергейцев (колишній політконсультант Віктора Пінчука, Леоніда Кучми, Віктора Януковича та Арсенія Яценюка) закликає до репресій і застосування смертної кари проти українців, звинувачуючи владу, Збройні сили та громадян у «нацизмі». Він також воліє заборонити все українське, називаючи його «штучним утворенням», зокрема й назву нашої країни.

Щодо цього матеріалу Зеленський висловився під час звернення до народу і політиків Румунії. Він нагадав, що стаття вийшла того ж дня, коли соцмережі та медіа публікували фото наслідків російської окупації міста Буча: сотні вбитих і закатованих цивільних, тіла яких лежали просто на вулицях.

«Того ж дня, 3 квітня, коли світ жахнувся, побачивши тіла вбитих у Бучі, на сайті російської державної інформаційної агенції "РИА Новости" була опублікована стаття з обґрунтуванням геноциду українців. Її назва доволі красномовна: "Що Росія повинна зробити з Україною". І це не просто текст. Це один з доказів для майбутнього трибуналу проти російських воєнних злочинців.

У статті описується "чіткий і прорахований порядок знищення усього, що робить українців українцями, та й самих наших людей – тих, кого не вдасться зламати і підкорити".

Сказано, що потрібно провести "деукраїнізацію" і "деєвропеізацію" України. Сказано, що навіть назву нашої держави треба стерти. Фактично сказано, що загибель якнайбільшого числа наших людей у війні тільки вітається», – сказав Володимир Зеленський.

Він нагадав, що публікація на сайті державної інформаційної агенції Росії в умовах відкритої державної цензури може бути лише такою, що вдповідає офіційній ідеологічній позиції щодо війни проти України. 

«Тобто я хочу, щоб ви мене зрозуміли: вони навіть не ховаються. Вони відкрито кажуть про мету вторгнення на територію України. Якби наша армія не вистояла, якби наш народ не піднявся на захист нашої держави, вони б зробили те, що зробили в Бучі, але на всій території України», додав президент.

Раніше міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що російські пропагандисти роками готували підґрунтя для масових убивств українців.

Фото: Міноборони України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY