КЖЕ винесла 24 каналу та журналісту Фахрудіну Шарафмалу дружнє попередження через слова про вбивство росіян

КЖЕ винесла 24 каналу та журналісту Фахрудіну Шарафмалу дружнє попередження через слова про вбивство росіян

17 Березня 2022
15631
17 Березня 2022
12:00

КЖЕ винесла 24 каналу та журналісту Фахрудіну Шарафмалу дружнє попередження через слова про вбивство росіян

15631
Комісія взяла до уваги вибачення журналіста та позицію генерального директора холдингу «Люкс», який засудив вчинок працівника телеканалу.
КЖЕ винесла 24 каналу та журналісту Фахрудіну Шарафмалу дружнє попередження через слова про вбивство росіян
КЖЕ винесла 24 каналу та журналісту Фахрудіну Шарафмалу дружнє попередження через слова про вбивство росіян

Комісія з журналістської етики розглянула на предмет порушень стандартів журналістської етики поведінку ведучого 24 каналу Фахрудіна Шарафмала під час прямого ефіру 12 березня 2022 року. Поведінка журналіста спричинила суспільний резонанс.

Під час прямого ефіру йшлося про смерть друга ведучого, офіцера морської піхоти Павла Сбитова. В цьому контексті Шарафмал сказав: «Збройні сили України не можуть знищувати російських дітей, оскільки це заборонено правилами війни та різними конвенціями, зокрема Женевськими. Але я не з ЗСУ, і коли мені випаде нагода розправитися з росіянами, я обов’язково це зроблю. Я дотримуюсь доктрини Адольфа Ейхмана і зроблю все, що від мене залежить, щоб ви і ваші діти ніколи не жили на цій землі, щоб ви відчули, як це, коли помирають ні в чому не винні громадянські люди, для того, щоб ви відчули весь біль та страждання, коли кажете: "А ми не починали війну, це все Путін, ми не хотіли її"».

Ведучий додав, що українці не хотіли війни, але тепер прагнутимуть не миру, а перемоги: «Нам потрібна перемога, і якщо для цього доведеться вирізати всі ваші сім’ї, я буду одним із перших, хто це зробить. Слава нації! І сподіваємось, що такої нації, як Росія, ніколи більше не залишиться на цій землі, бо це виродки, які засмічують цю землю».

Наступного дня, 13 березня, Фахрудін Шарафмал вибачився за свою поведінку, стверджуючи, що в ньому говорив біль втрати і сум за другом, та зазначив, що Україна дотримується усіх міжнародних норм, зокрема і Женевських конвенцій, і ніколи не допустить такого геноциду, який відбувається на території нашої країни.

15 березня 2022 року телеканал опублікував позицію генерального директора холдингу «Люкс» Романа Андрейка щодо інциденту. Той визнав, що журналіст «не впорався із емоціями і видав тираду, яка несумісна ні з редакційною політикою 24 каналу, ні із загальноприйнятими моральними принципами людяності».

На думку КЖЕ, Фахрудін Шарахмал у своєму виступі під час прямого ефіру припустився висловлювань, що прямо закликали до знищення російських дітей, а це може бути розцінене як заклик до вчинення міжнародного злочину. Оскільки такі висловлювання прозвучали в прямому ефірі на телебаченні (і були доступними під час онлайн-трансляції телеканалу в Youtube), вони мали більший ефект, аніж, наприклад, письмове висловлювання для невеликої аудиторії в соціальній мережі.

При цьому Фахрудіна Шарахмала в ефірі не спробувала зупинити співведуча, яка мала для цього можливості. На думку Комісії, лише у випадку спроби інших працівників каналу зупинити Фахрудіна телеканал міг би не нести відповідальності за поширення мови ворожнечі. Хиткий психологічний стан ведучого внаслідок втрати близького друга через агресію російських військ, на жаль, не є обставиною, що виключає відповідальність за поширену інформацію. Радше відповідальністю медіа є моніторинг стану своїх працівників та їх недопущення до ефіру в разі, якщо їхня робота у певному ментальному стані може спричинити порушення журналістської етики чи законодавства.

З огляду на це Комісія вважає, що висловлювання журналіста в прямому ефірі є порушенням вимог пункту 15 Кодексу етики українського журналіста з боку Фахрудіна Шарахмала та 24 каналу.

Пункт 15 Кодексу етики українського журналіста: «Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики».

Комісія взяла до уваги вибачення журналіста у прямому ефірі наступного дня, а також позицію генерального директора холдингу «Люкс» Романа Андрейка, який засудив вчинок свого співробітника. З огляду на це Комісія виносить журналістові та телеканалу дружнє попередження.

Також КЖЕ закликає максимально уникати використання мови ворожнечі у журналістських матеріалах та пам’ятати, що заклики до вчинення геноциду та інших міжнародних злочинів також караються як міжнародні злочини.

Задля уникнення таких закликів під час ефірного мовлення Комісія рекомендує:

  • працівникам телеорганізацій вживати оперативних заходів для припинення поширення мови ворожнечі у прямому ефірі як шляхом перебивання гостей чи співведучих, так і, за крайньої необхідності, шляхом переривання ефіру;
  • менеджменту телерадіоорганізацій ретельно ставитися до ментального стану ведучих, які працюють в студії під час прямого ефіру;
  • телерадіоорганізаціям у разі неспроможності запобігти появі шкідливого контенту в прямому ефірі оперативно відмежуватися від висловлювань шляхом публічного висловлення позиції про невідповідність матеріалів редакційним стандартам;
  • проводити спеціальне навчання працівників телерадіоорганізацій щодо меж свободи вираження поглядів.

Ілюстрація: скріншот трансляції

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15631
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
671 дн. тому
Медаль для ведучого в студію! Хай здохнуть всі москалі до єдиного.
Костя
741 дн. тому
Серйозно? Ведучий посилається на Ейхмана, і це недостатній привід щоб його звільнити? Позорисько
Марія
741 дн. тому
Як швидко ви побачили ведучого, а Шуфрича і комп. , то немає підстав
Петя
742 дн. тому
Я теж пішов би рвати москалів, бо нема чого їм робити на цій землі. На жаль, це теж не більш як емоційне висловлення. Ба більше - нема чого сидіти перед телевізором і строчити скарги на телеканали, тільки ідіоти цим займатимуться у воєнний час. Ведучий усе правильно сказав
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду