КЖЕ відповіла журналістці, яка попросила розглянути свій матеріал про укриття для вагітних у Хмельницькому

КЖЕ відповіла журналістці, яка попросила розглянути свій матеріал про укриття для вагітних у Хмельницькому

22 Березня 2022
1480
22 Березня 2022
16:04

КЖЕ відповіла журналістці, яка попросила розглянути свій матеріал про укриття для вагітних у Хмельницькому

1480
Редакція отримала низку обурень і погроз від читачів, які вважають, що публікація створює небезпеку для пацієнток перинатального центру.
КЖЕ відповіла журналістці, яка попросила розглянути свій матеріал про укриття для вагітних у Хмельницькому
КЖЕ відповіла журналістці, яка попросила розглянути свій матеріал про укриття для вагітних у Хмельницькому

До Комісії з журналістської етики надійшло прохання журналістки Олександри Рискальчук оцінити на предмет відповідності професійним стандартам її власний матеріал у на сайті «ВСІМ» «Куди ведуть вагітних під час сирени в Хмельницькому: показуємо і розповідаємо» від 18 березня 2022 року.

У публікації йдеться про облаштоване в одній із лікарень міста укриття, у якому під час повітряних загроз переховуються вагітні. У матеріалі є фотографії зсередини приміщення: на них зображені ліжка, директорка закладу, облаштовані для народження та немовлят крісла та столи. Директорка закладу також розповідає про порядок використання сховища у випадку сигналу повітряної тривоги.

При цьому редакція видання «ВСІМ» отримала низку обурень і погроз від читачів, які вважають, що публікація створює небезпеку для пацієнток перинатального центру з боку Росії.

На думку Комісії, аналізований матеріал не містить інформації, що становила б загрозу пацієнтам закладу охорони здоров’я. Наявність у ньому укриття є логічною з огляду на функціональне призначення лікарень. Крім того, інформацію про це укриття можна знайти на Карті захисних споруд Хмельницької громади – і вона є публічно доступною, в тому числі для іноземних користувачів. Фотографії безпосередньо зі сховища не розкривають облич осіб, що там переховуються, і не дають додаткового розуміння про розташування такого сховища.

«Певний обсяг інформації є необхідним для мешканців, що проживають на території ведення воєнних дій. Задля забезпечення власної безпеки, жителі населених пунктів повинні мати інформацію про бомбосховища та місця прихистку. Ця інформація має бути публічною та доноситися місцевими органами влади до якнайширшої місцевої аудиторії», – зазначили в КЖЕ.

При цьому журналісти мають право на створення матеріалів, що висвітлюють стан готовності таких об’єктів цивільного захисту, як бомбосховища, це є частиною функції журналістів з висвітлення суспільно важливої інформації. Ця інформація, серед іншого, може бути важливим доказом поневірянь населення України в майбутніх міжнародних судових процесах щодо агресії. Її оприлюднення суперечитиме стандартам журналістської етики у разі, якщо загрожуватиме життю людей та особливо дітей, але поданий на розгляд матеріал такої загрози не несе.

«Комісія розуміє стурбованість аудиторії медіа щодо інформації, яка може бути потенційно використана ворожою армією. Втім, у цьому випадку матеріал журналістки не створив додаткового ризику для пацієнток лікарні та новонароджених дітей: інформація про розташування будь-яких лікарень доступна з великої кількості відкритих джерел. Саме тому матеріал Олександри Рискальчук не порушує права на приватність та відповідає вимогам Кодексу», – йдеться у висновку КЖЕ.

Раніше Комісія з журналістської етики нагадала про стандарти ЗМІ під час війни.

Ілюстрація: vsim.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1480
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду