«Мовимо гідно». Нацрада закликала не лаятися в етері

«Мовимо гідно». Нацрада закликала не лаятися в етері

9 Березня 2022
2972
9 Березня 2022
14:19

«Мовимо гідно». Нацрада закликала не лаятися в етері

2972
Нацрада: Навіть у стані війни ми маємо встановлювати для себе в публічному ефірному просторі рамки як нація з високою культурою, відмінною від ворожої, московської.
«Мовимо гідно». Нацрада закликала не лаятися в етері
«Мовимо гідно». Нацрада закликала не лаятися в етері

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення стурбована безпрецедентною кількістю обсценної лексики в етерах телерадіокомпаній та закликає не лаятися в етері.

«Детектор медіа» наводить повний текст звернення Нацради за підписом її голови Ольги Герасим’юк.

«Сьогодні всі новини, всі передачі об’єднані єдиною темою — війна. Віроломний напад ворога, бомбардування наших міст, вбивство мирного населення, горе, яке прийшло на українську землю, — все це, зрозуміло, викликає ненависть, злість, гнів, гаряче бажання помсти, гострі емоції.

Безумовно, в такому емоційному стані вживання обсценної лексики є природнім. Більшість сюжетів, пов’язаних з бойовими діями, містять багато нецензурних слів. Та навіть у стані війни ми маємо встановлювати для себе в публічному ефірному просторі рамки як нація з високою культурою, відмінною від ворожої, московської. Крім того, ми маємо усвідомлювати, що по той бік  екранів можуть бути діти, і так травмовані воєнною реальністю.

Звертаємо вашу увагу, що законодавством, а саме статтею 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", визначено неприпустимість зловживання свободою діяльності телерадіоорганізацій та недопущення використання телерадіоорганізацій для трансляції програм або відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків. І це має працювати й у такий час, який зараз ми переживаємо. Турбота про наших дітей — визначна характеристика українців — і цивільних, і воїнів.

Національна рада прекрасно розуміє, в який непростий для країни час здійснюється організація мовлення, але нагадує, що  неприпустимо, щоби ці дні асоціювалися з лайкою, яка лунає з екранів телевізорів. Дуже прикро буде цитувати воєнні хроніки в подальших історичних студіях, в навчальному процесі — та й в історії загалом. Особливо звертаємо увагу на обсценну лексику ведучих, які працюють у студіях і мають всі можливості донести свою думку іншими виразними й точними словами — такі приклади є, і варто їх брати у колег. Відповідно до норм закону всі нецензурні вислови, які містяться в сюжетах, мають бути замасковані у звуковий спосіб. Ведучі мають прибрати із коментарів брудну лайку, сумнівні жарти і стежити за чистотою мови. Треба пам’ятати, що війна закінчиться, і ми не можемо допустити, щоби в нашому гордому суспільстві мати й лайка стали культурною нормою, тим паче що ця норма — російська "культура"».

24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ й тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст, убивають та грабують цивільне населення. Гаазький трибунал уже розпочав збір доказів воєнних злочинів Росії в Україні.

Головні новини про російське вторгнення за тегом.

«Детектор медіа» в режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Фото: Мова об'єднує / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2972
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Роман Дубриницький
770 дн. тому
Це дуже правильне рішення. А ще потрібно познімати всю ненормативну лексику на біґбордах. Мат ніколи не був проявом патріотизму.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду