92% українців вірять у перемогу України над Росією, щодня цей показник зростає – опитування

92% українців вірять у перемогу України над Росією, щодня цей показник зростає – опитування

10 Березня 2022
2197
10 Березня 2022
13:43

92% українців вірять у перемогу України над Росією, щодня цей показник зростає – опитування

2197
Віра у перемогу переважає в усіх регіонах країни.
92% українців вірять у перемогу України над Росією, щодня цей показник зростає – опитування
92% українців вірять у перемогу України над Росією, щодня цей показник зростає – опитування

Соціологічна група «Рейтинг» провела опитування, згідно з результатами якого абсолютна більшість громадян України, думаючи про ситуацію в країні, відчуває надію і вірить у перемогу  над Росією.

Зокрема, 92% опитаних вірять у те, що Україна зможе відбити напад Росії. Практично щодня цей показник зростає. Лише 6% сьогодні не мають такої впевненості. Віра у перемогу переважає в усіх регіонах країни.  

57% вважають, що Україна зможе перемогти у війні з Росією вже у найближчі тижні: 18% думають, що ми переможемо за тиждень, 39% – за кілька тижнів.

Ще 18% вважають, що війна триватиме кілька місяців, лише 9% думають, що війна закінчиться за пів року-рік чи більше. Тих, хто взагалі не вірить у перемогу, практично немає. 16% не змогли відповісти на це питання.

Найбільш оптимістично налаштовані мешканці західного регіону, але і в інших областях більшість вірить, що війна триватиме недовго. 

Більше 80% відповіли, що якимось чином допомагають у захисті України: зокрема 39% опитаних зараз допомагають людям і армії як волонтери, 37% допомагають фінансово. Також 18% беруть участь в інформаційному супротиві, 12% продовжують працювати в критичній інфраструктурі. 10% українців зазначили, що є учасниками територіальної оборони. Тільки 19% відповіли, що не мають змоги допомагати зараз країні. Частіше це старші люди. Однак і серед старших більшість сьогодні залучені до супротиву. 

Абсолютна більшість (97%) опитаних планують залишатись в Україні найближчим часом.

91% опитаних, думаючи про ситуацію в країні, відчувають надію і лише 6% відчувають безвихідь. У всіх регіонах спостерігається максимальний рівень відчуття надії. 

63% підтримують ідею розриву зав’язків УПЦ московського патріархату з російською православною церквою. Не підтримують цю ідею лише 10%. Ще 18% відповіли, що їм байдуже, 9% не змогли відповісти.

Серед прихожан УПЦ московського патріархату також більше половини підтримують розірвання зв’язків з РПЦ, чверть кажуть, що їм байдуже, і лише 13% з них – проти розриву. 

40% українців впевнені, що більшість росіян підтримують війну проти України. Ще чверть опитаних вважають, що в Росії кожен другий підтримує війну, і чверть думають, що прихильники війни там в меншості. 

42% вважають, що про відновлення дружніх стосунків українців з росіянами взагалі не може бути мови. 22% думають, що це можливо за 20-30 років після війни, 18% – що за 10-15 років, і лише 12% вважають відновлення дружби можливим за пару років після війни. Трохи більше вірять у відновлення стосунків мешканці Півдня та Сходу та ті, хто має родичів в Росії. Але і серед них більше третини взагалі не вірять у повернення дружби між народами. 

Опитування проводилось 8-9 березня 2022 року серед громадян України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,8%.  

Фото: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2197
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду