Байден підтвердив незмінну підтримку України, говорив про кібербезпеку і свободу слова: основні теми перемовин з Путіним

Байден підтвердив незмінну підтримку України, говорив про кібербезпеку і свободу слова: основні теми перемовин з Путіним

16 Червня 2021
1891
16 Червня 2021
20:38

Байден підтвердив незмінну підтримку України, говорив про кібербезпеку і свободу слова: основні теми перемовин з Путіним

1891
З приводу саміту в цілому Байден зазначив, що особиста зустріч з президентом РФ була важливою, щоб уникнути помилкових інтерпретацій того, що саме він хотів донести до співрозмовника.
Байден підтвердив незмінну підтримку України, говорив про кібербезпеку і свободу слова: основні теми перемовин з Путіним
Байден підтвердив незмінну підтримку України, говорив про кібербезпеку і свободу слова: основні теми перемовин з Путіним

Закінчилася пресконференція американського президента Джо Байдена після саміту на віллі Ла Гранж в Женеві.

Основні теми перемовин

Президент США Джо Байден на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що його країна продовжить незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

«Я заявив про непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України. Ми домовилися продовжувати дипломатичні зусилля в рамках Мінських угод», – сказав Джо Байден.

Свобода слова і права людини

«Жоден президент США не може зберегти довіру американського народу, якщо не буде захищати демократичні цінності, не виступатиме на захист всіх свобод, які, на нашу думку, повинні належати чоловікам і жінкам. Це знаходиться в ДНК нашої країни, ми постійно про це говоримо. Справа не в тому, щоб здійснювати нападки на Росію за порушення прав людини. Просто в цьому полягає наше єство. Як я можу бути президентом Сполучених Штатів і не говорити голосно, якщо відбувається порушення прав людини?» – заявив Байден.

Він пояснив, що на тлі цього США турбує ситуація з російським опозиціонером Олексієм Навальним.

«Я дав зрозуміти Путіну, що ми будемо продовжувати піднімати тему з правами людини, тому що в цьому полягає суть нашого світогляду», – зазначив президент США.

У розмові з Путіним він також торкнувся теми свободи слова та свободи преси.

«Я говорив, що ми не будемо терпіти порушення нашого демократичного суверенітету, втручання в наші вибори. Ми будемо реагувати на це. Я говорив про сферах взаємних інтересів, стратегічної стабільності, щоб наші дипломати разом могли працювати над контролем озброєнь», – сказав Байден.

Президент США також додав, що «безглуздо» порівнювати опозицію в Росії з учасниками штурму Капітолію в США, який стався 6 січня.

«Я відповів, що безглуздо порівнювати ці речі. То були злочинці, які увірвалися в Капітолій і вбили поліцейського. А це люди, які просто виступали за свободу слова», – висловив думку Байден.

Відносини між США і Росією

Байден говорив про прагнення до стабільності.

«Ми повинні співпрацювати в наших спільних інтересах. У нас, звичайно, є розбіжності. І я за те, щоб президент Путін розумів, чому я говорю певні речі, чому поступаю певним чином і як ми будемо реагувати на ті чи інші дії, які завдають шкоди нашим інтересам», – сказав Байден.

Він підкреслив, що його дії не спрямовані проти Росії або кого-небудь ще.

За словами Байдена, наступні місяці стануть «випробуванням» щодо того, чи зможе дискусія президентів привести до прогресу.

«Це буде випробуванням. Я не стверджую, що президент (Путін - ред.) і я домовилися, що ми будемо робити такі речі, і це раптом спрацює - я цього не кажу. Однак є реальна перспектива значно поліпшити відносини між нашими двома країнами, що не відмовляючись від жодної окремої речі, заснованої на принципах і наших цінностях», – сказав Байден.

За його словами, це випробування дасть відповідь на питання, чи можна довіряти Путіну.

Байден також додав пізніше, що не думає ніби поведінка Путіна зміниться, а мав на увазі, що може змінитися, адже він бачить, як його дії змінюють ставлення світу до нього.

Ситуація в Білорусі 

Також однією з тем на російсько-американському саміті в Женеві стала ситуація в Білорусі.

Як заявив президент США, він поділився «стурбованостями» щодо цього.

«Він (Путін - ред.) Не став не погоджуватися з тим, що трапилося, а сказав, що справа в тому, що тепер з цим робити», – сказав Байден.

США будуть завжди виносити права людини в порядок денний переговорів з Росією, зазначив Байден.

Ядерна зброя і холодна війна

Лідер США додав, що він і Путін домовилися разом працювати по Ірану, щоб не допустити отримання ним ядерної зброї, а також обговорили ситуацію в Афганістані.

За словами Байдена, такі 6-12 місяців покажуть, чи вдалося РФ і США запустити стратегічний діалог, зокрема - домовитися про обмін ув'язненими.

«Я не думаю, що Путін зараз думає про холодну війну з США», – висловив думку американський лідер.

Кібератаки

Байден також розповів журналістам, що США надали Росії список з 16 найважливіших секторів інфраструктури, проти яких повіинні бути заборонені кібератаки.

«Певні об'єкти критично важливої ​​інфраструктури не повинні наражатися на небезпеку. Експерти наших країн повинні зустрітися з цього приводу», – заявив він.

Президенти РФ Володимир Путін та президент США Джо Байден зустрічалися на вищому рівні в Женеві.

Путін першим дав пресконференцію щодо перемовин. 

Додамо, що саміт розпочався о 14:00 за київським часом на віллі Ла Гранж, для висвітлення події створено два пресцентри. 

Напередодні зустрічі Білий дім повідомив, що спільної пресконференції Байдена та Путіна не буде, оскільки президент США не хоче, щоб замість результатів зустрічі обговорювалися деталі публічного виступу двох лідерів. 

Фото: відкриті джерела

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1891
Читайте також
17.06.2021 15:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
5 370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду